Koalicija “Prvi mart”: Olakšati proces registracije građana BiH u inostranstvu

tačno.net
Autor 23.12.2014. u 22:22

Koalicija “Prvi mart”: Olakšati proces registracije građana BiH u inostranstvu

Koalicija “Prvi mart” pozvala je udruženja u zemlji i inostranstvu da u narednom periodu pristupe izradi platforme vezane za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te relevantnih podzakonskih akata, kako bi se do 2016. stvorili preduslovi za lakši proces registracije i ostvarivanja biračkog prava.

“Tu mislimo i na pitanje Zakona o elektronskom potpisu Bosne i Hercegovine, kao i drugim propisima koji ne tretiraju direktno pitanje biračkog prava, ali mogu olakšati proces prikupljanja podataka i pristupa podacima za građane i građanke BiH u inonstranstvu,” kazao je Almir Salihović, koordinator koalicije “Prvi mart”.

Koalicija “Prvi mart” je pozvala organizacije civilnog društva da podrže izmjene koje će produžiti rokove registracije te slanja glasačkog materijala za građane BiH u inostranstvu, a inicijative koje se bave pitanjem nadziranja izbornog procesa da se sudrže od preporuka koje u svrhu navodne veće efikasnosti provebe izbora ugrožavaju biračka prava državljana Bosne i Hercegovine koji glasaju putem pošte.

tačno.net
Autor 23.12.2014. u 22:22