Koalicija “Prvi mart” u Višegradu kod Munize Oprašić

tačno.net
Autor 14.3.2015. u 17:24

Koalicija “Prvi mart” u Višegradu kod Munize Oprašić

Predstavnici koalicije “Prvi mart” posjetili su Munizu Oprašić, gdje su dobili informacije o trenutnom statusu slučaja vezanog za naplatu naknade Jokićima, koji od nje potražuju oko 21 000 maraka za navodna uložena sredstva u kuću Oprašića za vrijeme njihovog boravka u poslijeratnim godinama.

“Dakle, nana Muniza mora platiti 21 000 maraka, od čega 9 000 osnovnog zahtjeva, te ostalo na ime kamata. Niko nije obračunao činjenicu da su Jokići živjeli u njenoj kući, te u vidu rente ‘prebili’ uloženo. I ne samo to, već je i ono uloženo utvrđeno na sumnjiv način. Vještačenje je izvršeno u vrijeme dok je kuća bila pod pečatom”, kazao je Almir Salihović.

Predstavnici “Prvog marta” su se sastali i sa Suljom Fejzićem, odbornikom u Skupštini opštine Višegrad, gdje su razgovarali o zajedničkoj akciji kako bi se riješio ovaj problem.

“Ono što zabrinjava je činjenica malo poznata javnosti, a to je da su slični slučajevi naplate navodno uloženog, postojali u Zvorniku, Prijedoru i Bijeljini. Mnogi od njih nisu došli do javnosti jer je neka institucija namirila traženo, bez da je iko unutar sistema doveo u pitanje ovakvu sudsku praksu u entitetu RS-a. Bošnjačka povratnička zajednica se ne smije okretati sakupljanju sredstava za svaki slučaj u kojem je nanesena očigledna nepravda, već se moramo osposobiti i zajednički raditi da do nepravde ne dođe”, zaključio je Salihović.

Na isti dan je u općini Višegrad održan zbor Četničkog ravnogorskog pokreta. Grafiti na zgradama poručuju podršku ratnim zločincima. Andrićgrad raste na otetoj imovini prognanih. Na posljednjim lokalnim izborima je glasalo oko 500 povratnika i tek 70 izbjeglih putem pošte. Prije rata je na području općine Višegrad živjela 21 hiljada stanovnika, od čega oko 13500 Bošnjaka.

tačno.net
Autor 14.3.2015. u 17:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija