Kovač u Srebrenicu 11. jula 1995. godine poslao policajce

tačno.net
Autor 7.1.2014. u 09:49

Kovač u Srebrenicu 11. jula 1995. godine poslao policajce

Foto: Avaz

Nakon nepotvrđene vijesti da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije otvorilo istragu o Tomislavu Tomi Kovaču, prvobitno ratnom zamjeniku ministra policije RS, a potom i ministru, “Avaz” iz dobro obaviještenih izvora o ratnom putu prvog policajca zločinca Radovana Karadžića saznaje nove i do sada nepoznate detalje o Kovačevoj odgovornosti u vezi s genocidom u Srebrenici.

Krvavi pohod

Potkrepljujući dokumentacijom navode da je Kovač, osim što je tokom agresije na BiH s Pala rukovodio značajnim operativnim radnjama policije RS, direktno rasporedio pripadnike MUP-a RS sa sarajevskog na srebreničko područje dan prije pada Srebrenice, “Avazov” sagovornik navodi da je s tim Kovačevim aktivnostima upoznat i Haški tribunal.

– U Tribunalu je pod brojem 02163049 zaveden dokument iz kojeg je vidljivo da je Kovač naređenjem od 10. jula 1995. naredio da se 11. jula 1995. godine u rejon Srebrenice pošalje jedinica sastavljena od pripadnika policije – ističe naš izvor.

Faksimil Kovačevog naređenja: Dokument razmatrao i Haški tribunal

Upravo iz ovog dokumenta vidljivo je da je Kovač u napad na nedužne srebreničke civile poslao za to posebno formiranu policijsku jedinicu. Dokument koji je u posjedu “Avaza” svjedoči da su Kovačevim naređenjem u napad na Srebrenicu poslani pripadnici MUP-a RS s područja Sarajeva, Bijeljine, Zvornika, policije Srbije, što je još jedan dokaz o agresiji te zemlje na BiH, zatim pripadnici policije tzv. Republike Srpske Krajine, kao i policijska četa iz kampa za obuku na Jahorini.

Svi su oni izvučeni u noći s 10. na 11. juli s područja trnovskog ratišta te upućeni u Bratunac, odakle su, kako je predviđeno Kovačevom naredbom, oko podneva krenuli u krvavi pohod.

Danas biznismen

Istog dana Kovač je Drugom specijalnom odredu policije iz Šekovića naredio da u popodnevnim satima krene u rejon Srebrenice.

Naš sagovornik vjeruje da Tužilaštvo u Srbiji raspolaže i ovim dokumentom, pored onog o Kovačevom upućivanju jedinica kao što su krvoločni „Škorpioni” i odred „Plavi kajman”, inače nekadašnjih jedinica MUP-a Srbije, na područje Konjević-Polja.

Inače, kako je „Avaz” ranije pisao, slučaj Tomislava Kovača, današnjeg biznismena i vlasnika firme „Aleksandrija”, nalazi se među prioritetnih 15 predmeta od oko njih 60, u kojima je Tužilaštvo u Srbiji otvorilo istragu.

Borovčanin i Krstić

Kovač je za komandanta policijske jedinice poslane u izvršenje genocida u Srebrenici imenovao Ljubišu Borovčanina, tadašnjeg zamjenika komandanta specijalne brigade policije RS.

Borovčanin je, po Kovačevom naređenju, 11. jula 1995. godine, po dolasku na područje Srebrenice, trebao stupiti u vezu s Radislavom Krstićem, koji je prvi osuđenik za genocid pred Haškim tribunalom i služi kaznu od 35 godina zatvora. Borovčanin, kojem je Kovač bio šef, osuđen je na 17 godina zatvora.

tačno.net
Autor 7.1.2014. u 09:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija