Krše li se prava građana konstantnim poskupljenjima i šta država treba učiniti da ih zaštiti

tačno.net
Autor 1.11.2021. u 08:36

Krše li se prava građana konstantnim poskupljenjima i šta država treba učiniti da ih zaštiti

foto: Federalna.ba

Proteklih mjeseci građani BiH nalaze se na udaru poskupljenja najpotrebnijih životnih namirnica. Kako vrijeme odmiče, cijene su sve više, a stabilizacija se očekuje tek na proljeće iduće godine. Sada se postavlja pitanje krše li se prava građana i šta država treba učiniti da ih zaštiti?

Potrošačka korpa jedne porodice u Bosni i Hercegovini je porasla na iznos veći od dvije hiljade konvertibilnih maraka, zbog čega, nažalost, mnogi građani jedva preživljavaju, sklapajući kraj s krajem.

Stručnjaci iz oblasti ekonomije navode da je aktuelna poskupljenja u BiH, posebno životnih namirnica, prouzrokovao set objektivnih ekonomskih okolnosti, odnosno faktora koji su izvan utjecaja domaće politike.

“Konkretno, globalni oporavak vodi rastu potražnje, što za posljedicu ima visoke cijene. Došlo je do restrukturiranja globalnih lanaca snabdijevanja, nevjerovatnog rasta transportnih troškova, naročito brodskog transporta, rasta cijena osnovnih faktora proizvodnje i slično. Tu su i inflatorne tendencije. Postoji bojazan i od stagflacije. Rast cijena je globalni fenomen. Dešava se u većini zemalja svijeta, tako i u Bosni i Hercegovini. Naša privreda ne može biti imuna na globalna dešavanja, naročito razumijevajući da smo mala otvorena ekonomija”, kaže za Klix.ba ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Zima će biti posebno izazovna

Stabilizaciju cijena u našoj zemlji on očekuje do proljeća naredne godine i naglašava da će zima biti posebno izazovna.

“Postoji opravdana mogućnost daljnjeg rasta cijena shodno eskalaciji energetske krize, odnosno rastu cijena nafte i naftnih derivata, električne energije i prirodnog plina. Tokom zime raste potražnja za energijom. Shodno navedenom, moguće da će u narednom periodu znatan broj građana, pored relativno viših izdataka za osnovne životne namirnice, imati problema i s finansiranjem zadovoljenja energetskih potreba. Očekivani rast cijene električne energije za privredu od januara naredne godine može indirektno utjecati na dodatni rast cijena proizvoda/usluga”, prognozira Čavalić.

U aktuelnom periodu postavlja se pitanje da li i kako vlasti građane mogu i trebaju zaštititi od poskupljenja, a Čavalićev odgovor se ogleda u tome da u ovom trenutku ne postoje jasne politike zaštite, barem ne u kratkom roku.

“Ono što se sada može uraditi jeste fokusirana zaštita onih najviše ugroženih, odnosno građana s minimalnim ili nikakvim primanjima i slično. To se može uraditi kroz uspostavu funkcionalnog sistema robnih rezervi, naročito u Federaciji BiH i na nivou kantona. Pravo je vrijeme da se pokrenu reforme fiskalnog okvira, smanjenja fiskalnog opterećenja na rad, što bi omogućilo rast neto plaća od 200 do 300 KM, što je polazište za minimalac od 700 KM. Vlast mora raditi i na unapređenju poslovanja velikih javnih kompanija, kao i funkcionalnosti socijalnih sistema poput zdravstvenog, sistema socijalne zaštite i slično. Na taj način bi se pomoglo građanima”, smatra Čavalić.

Neopravdana povećanja cijena

Rast cijena osnovnih životnih namirnica u Udruženju za zaštitu potrošača BiH evidentiraju već okvirno šest mjeseci, ističući da je on veći od prosjeka iz ranijih godina.

Kako nam je kazala predsjednica udruženja Gordana Bulić, iako je pandemija koronavirusa sada u ekonomskom smislu došla na naplatu, aktuelna situacija se koristi i za neopravdano poskupljenje određenih proizvoda.

“Mi imamo i neopravdane najave poskupljenja određenih proizvoda, misleći na mlinsko-pekarske proizvode, brašno i pšenicu. Bez obzira na koronu, iz Srednje Evrope, iz koje najviše uvozimo, nismo imali informacija da su zasijane manje površine i da je manji rod pšenice, a uslovi za uzgoj i žetvu su bili veoma dobri, uz prinose”, ističe Bulić, navodeći da je život građana u našoj zemlji trenutno narušen.

Iako je na bh. tržištu prisutno slobodno formiranje cijena, sada se nameće i pitanje koje se tiče eventualnog kršenja prava potrošača kontinuiranim poskupljenjem proizvoda?

Bulić kaže da u Zakonu o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini nigdje nije navedeno da se njihova prava krše ukoliko nešto poskupi. Međutim, naša sagovornica dodaje da postoje druga prava, poput socijalnih koja se sada evidentno krše.

“Mi imamo pravo na sigurnost i kvalitet života koji se osigurava posebnim instrumentima, socijalnim programima i mjerama države. Sasvim sigurno da su naša prava kao građana narušena nepoštivanjem toga te nečinjenjem ničega da se građani zaštite i olakša im se situacija u kojoj se nalazimo”, naglasila je predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača BiH.

Period u kojem se nalazimo pravo je vrijeme za aktiviranje robnih rezervi, međutim s obzirom na to da naša zemlja ne raspolaže dovoljnim količinama namirnica u tom sistemu, teško se može utjecati na promjenu cijena na tržištu. To je pokazatelj loše socio-ekonomske politike koja se vodi u Bosni i Hercegovini pa zbog toga građanima jedino preostaje da se do proljeća snađu kako znaju i umiju.

tačno.net
Autor 1.11.2021. u 08:36