Kultura poricanja ne dozvoljava da zatvorimo stranicu o prošlosti (Video)

tačno.net
Autor/ica 14.5.2019. u 09:30

Kultura poricanja ne dozvoljava da zatvorimo stranicu o prošlosti (Video)

foto šg

Centar za kritičko mišljenje, portal Tacno.net i Fondacija Friedrich Ebert organizirali su tribinu na temu “Kultura sjećanja i 9. maj” u Mostaru, u hotelu Bristol, 9. maja 2019. godine.

Govorili su: Irma Baralija, filozofkinja, Husein Oručević, politolog i aktivista, Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka Sarajevo, Edin Pobrić, profesor na Filozofskom fakultetu Sarajevo, fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji Sarajevo, Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka Sarajevo, a moderirao je Nikola Vučić.

Zašto je važno kritički suočiti se s prošlošću? Zašto bez tog procesa nije moguće krenuti naprijed? Zašto politika potiskuje i potire kritički odnos prema prošlosti? Kultura sjećanja kao najveći rezultat pobjede 9. maja 1945. Kultura sjećanja kao temelj moderne Evrope u kontekstu Dana Evrope. Kultura sjećanja i suočavanje s prošlošću kao uslov približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Kultura sjećanja na 9. maj tokom devedestih godina na prostoru bivše Jugoslavije. Kultura poricanja zločina kao neprihvaćanje vrijednosti zapadne civilizacije.

 

tačno.net
Autor/ica 14.5.2019. u 09:30