Lider Građanskog saveza Nihad Čolpa: Karadžić je presuđen, uništimo njegovo djelo

tačno.net
Autor/ica 20.3.2019. u 15:27

Lider Građanskog saveza Nihad Čolpa: Karadžić je presuđen, uništimo njegovo djelo

Nakon nacista u Drugom svjetskom ratu Karadžić je nastavio Hitlerovu politiku zla na tlu Europe, komentarisao je to predsjednik Građanskog saveza (GS) Nihad Čolpa, nakon što je Haški sud bivšeg predsjednika Republike Srpske, entiteta u BiH, danas osudilo na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Čolpa je rekao da prije gnusnih zlodjela koje je počinio Al-Baghdadi, svijet je, rekao je predsjednik GS-a, „svjedočio genocidu, urbicidu i kulturocidu Radovana Karadžića.“

„Sva zlodjela koja su se u svijetu dešavala nakon devedesetih u Bosni i Hercegovini, samo su preslik zlodjela počinjeni pod vodstvom Radovana Karadžića, dok su teroristi Anders Behring Breivik i Brenton Tarant i javno pokazali da su inspirisani krvnikom Karadžićem“, rekao je Čolpa.

Poručio je da kao društvo 21. stoljeća „imamo obavezu prema mladim generacijama da im izgradimo sigurnu državu da ne bi prolazili kroz iste patnje kao i prethodne generacije.“

„Zbog toga, da bi presuda Karadžiću imala smisla potrebno je da njena implementacija krene od njegovog djela – Republike Srpske, na način da se taj dio Bosne i Hnercegovine ne pretvara u logor i mučilište svega onoga što nije na fonu Karadžićeve zločinačke politike. Bosna i Hercegovina hitno treba zakone koji će sankcionirati svaku vrstu propagiranja Karadžića i njegove ideologije, kao što je to uradila Njemačka i druge razvijene zemlje“, rekao je Čolpa.

tačno.net
Autor/ica 20.3.2019. u 15:27