Ljudskost u doba Corone: Ovo su firme koje su pokazale odgovornost u borbi protiv koronavirusa

Elmedina Šabanović
Autor/ica 1.4.2020. u 12:48

Ljudskost u doba Corone: Ovo su firme koje su pokazale odgovornost u borbi protiv koronavirusa

Mnoge društveno osvještene domaće kompanije, organizacije, udruženja ali i pojedinci odlučili su da daju svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa u vidu finansijske pomoći za nabavku potrebne opreme za zdravstvene ustanove i radnike, ali i prilagođavajući svoj posao kako bi pomogli građanima BiH u toku pandemije.

Piše:  Elmedina  Šabanović

Tako je poznata bh. kompanija Violeta, s ciljem pomoći bolnicama u BiH, zaštiti zdravstvenih radnika i pacijenata, donirala opremu u vrijednosti cca 400.000 KM. Naručena je i plaćeno šest respiratora, 100.000 kom 3sl. zaštitnih maski, 5.000 kom KN95 maski za doktore, 15.000 kom zaštitnih odijela za bolničku upotrebu, 200.000 pari zaštitnih rukavica, 200.000 pari zaštitnih navlaka za obuću, zaštitne naočale te štitnici za lice.

Grupacija Agram BiH, u čijem sastavu djeluju Euroherc osiguranje d.d., Adriatic osiguranje d.d, STP Agram i Poliklinika Agram, također je uputila vrijednu donaciju bolnicama širom BiH, te su odlučili donirati iznos od po 100.000 KM za SKB Mostar, Opću bolnicu Konjic i UKC RS, Banja Luka.

Kompanija „Delibašić poliuretani d.o.o – brand MojSan“ donirala je 1000 madraca, u vidu pomoći za prevazilaženje novonastale krize. Također su obavijestili Vijeće ministara BiH da stavljaju na raspolaganje svoje proizvodne kapacitete, za potrebe obezbjeđenja madraca u svrhu smještaja oboljelih na području BiH.

Grupacija Premier sportska kladionica (društva PREMIER WORLD SPORT d.o.o. Čitluk, PREMIER SPORT d.o.o. Čitluk, PREMIER SPORT d.o.o. Istočno Novo Sarajevo) donijela je Odluku o donaciji novčanih sredstava bolnicama i zdravstvenim ustanovama u BiH u svrhu pomoći u borbi protiv širenja virusa COVID-19 u iznosu od 250.000 KM za nabavku medicinske opreme.

Kompanija Igman nabavila je i isporučila za Opću bolnicu u Konjicu i druge zdravstvene ustanove 200 zaštitnih odijela za ljekare, 10.000 maski i značajne količine druge opreme (medicinskih kapa, rukavica, mantila itd.). Nabavljena zaštitna hidrofibirana odijela, kao i hirurške maske napravljeni su od materijala, koji omogućavaju višekratnu potrebu, a iako je najveći dio opreme dopremljen u Konjic, dio odijela i maski isporučen je i bolnici u Jablanici, te RMC Safet Mujić u Mostaru. Kompanija Igman također je obezbijedila sredstva za nabavku jednog respiratora ali i 3.000 testera za koronavirus za potrebe bolnice u Konjicu.

Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini su, posredstvom Udruženja banaka BIH, a s ciljem podrške zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini, finansirale nabavke tri respiratora, testova za koronavirus, te zaštitne opreme za potrebe UKC Sarajevo, UKC RS Banja Luka, te SKB Mostar.

Inicijativni odbor Udruženja drvoprerađivača Federacije BiH pokrenuo je akciju svojih članova i odlučio Federalnoj upravi civilne zaštite donirati 500 drvenih kreveta koje će po potrebi upotrijebiti ovaj krizni štab.

Koncern Prevent Group donirao je 400 zaštitnih maski za novinare, snimatelje, fotoreportere i ostale medijske djelatnike u Bosni i Hercegovini koji svakodnevno izvještavaju o pandemiji COVID-19. Također su počeli sa proizvodnjom zaštitnih maski i zaštitnih odjela za potrebe bolnica u BiH.

Goraždanski privrednik Redžo Bekto i kompanija Emka osigurali su dva respiratora za potrebe Kantonalne bolnice u Goraždu, s obzirom na nedostatak tehničke i medicinske opreme ali i generalno teške finansijske situacije u Kantonalnoj bolnici Goražde. Zbog velike potražnje zaštitne medicinske opreme na bh. tržištu goraždanske kompanije Emka-Bosnia i Jusri realizovat će projekt izrade zaštitnih vizir maski za potrebe medicinskog osoblja u BPK Goražde, ali i cijele BiH.

Humanitarna organizacija Pomozi.ba osigurala je 500 hiljada hirurških maski za lice koje su se  besplatno dijelile građanima. Također su osigurali dvadeset hiljada zaštitnih maski za uposlenike sarajevske Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, a na područje Bosanskopodrinjskog kantona Goražde dopremili su 3.000 maski.

Članovi Udruženja građana “Jer nas se tiče” su u svojim domovima počeli sa sa izradom besplatnih zaštitnih maski za stanovnike opštine Mostar. Kako je rečeno u saopćenju, mlađi aktivisti će dijeliti maske svojim sugrađanima.

Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini, zbog širenja koronavirusa, nastavnicima nudi besplatne konsultacije o digitalnim alatima za online edukaciju, kao i stotine sati besplatnog STEM podučavanja namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola. Program je osmišljen kao dodatak postojećim online programima koje nude obrazovne instuticije u BiH i ovim putem učenici mogu dobiti dodatno znanje i pojašnjenja vezana za nastavu.

U preventivnu borbu protiv koronavirusa uključili su se i vlasnici firmi u Kantonu 10, a riječ je o dvije firme iz Livna i Drvara koje su počele proizvodnju zaštitnih maski. U privatnoj firmi Belini d.o.o. Livno dnevno se proizvede 250 zaštitnih maski namijenjenih za potrebe zdravstvenih ustanova na području Kantona 10. Materijal za maske osigurao je Zavod za javno zdravstvo Kantona 10, a platno je nabavljeno u bugojanskoj firmi Kašmir. Firma Jumko Drvar d.o.o. dnevno proizvede 1500 zaštitnih maski, a u planu je proizvodnja i zaštitnih odijela, navodi se u priopćenju.

Zenički proizvođač službenih zaštitnih uniformi, preduzeće “Zenko“, kompletan svoj proizvodni program usmjerilo je prema proizvodnji zaštitnih maski za domaće tržište. Ističe da su njihove maske višekratne, višeslojne te da ih je potrebno oprati prije upotrebe. Izrađuju jednoslojne, dvoslojne i troslojne, od čega i zavisi njihova cijena, a koja iznosi od 0,90 do 1,90 KM.

Izradom zaštitnih maski počeli su se baviti i u obrtničkoj radnji Yasmeen’s design u Bugojnu, vlasnice Jasmine Čehaja na čiji se poziv, da se volonterski uključe u izradu ovih maski, odazvalo nekoliko žena.

U Tuzli je zbog pandemije koronavirusa osnovana grupa volontera “Jedni za druge Tuzla”. Svaki dan volonteri obilaze građane kojima je neophodna pomoć i koji nisu u mogućnosti izaći van ni po osnovne životne namirnice. Doktorica Sanda Kreitmayer Peštić inicijatorica je cijele akcije, a grupa okuplja stotine članova.

Dame iz „Udruženja žena Ustikolina“ u Goraždu odlučile su sašiti maske za stanovnike tog grada. Svoje prve maske su u saradnji sa Kriznim štabom i MZ Ustikolina podijelile policijskim službenicima, uposlenicima Doma zdravlja, radnicima u trgovini, Komunalnom preduzeću i svima onima koji su u direktnom kontaktu sa ljudima.

Pobjeda Tešanj, kompanija koja se prvenstveno bavi prerađivačkom i metalskom industrijom, a svoje proizvode izvozi širom svijeta, izradila je zaštitnu masku ili vizir za potrebe zdravstvenih radnika.

Zenički privrednik i vlasnik firm RMLH Mirsad Čizmo donirao je Kantonalnoj bolnici u Zenici respirator koji će se koristiti za liječenje pacijenata.

Kompanija Hifa Petrol donirala je 1000 zaštitnih maski i 1000 pari rukavica za novinare, snimatelje, fotoreportere i ostale medijske djelatnike koji svakodnevno izvještavaju o pandemiji koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Donirana oprema je posredstvom Udruženja BH novinari podijeljena uposlenicima 10 medijskih kuća u Sarajevu i uposlenicima 50 medijskih kuća u regijama Zenice, Banje Luke, Mostara i Tuzle.

Mikrokreditna fondacija Partner je pozvala predstavnike osnovnih i srednjih škola da dostave podatke o učenicima, koji trenutno nemaju mogućnost praćenja online nastave, kako bi omogućila tehničku podršku online nastavi što većem broju učenika. Partner MKF će donirati 100 laptopa osnovcima i srednjoškolcima širom BiH.

Vlasnik pekare „Aljo“ u Doboju odlučio je da izađe u susret svojim sugrađanima te je spustio cijenu hljeba na 0,70 KM u periodu od 25. do 31. Marta 2020. godine. „Ako se ovako stanje sa korona virusom nastavi pekara “Aljo” će biti uz svoj narod i u narednom periodu – stoji u obavještenju Pekare “Aljo”.

Elmedina Šabanović
Autor/ica 1.4.2020. u 12:48