Marka tebi, dvije meni

Dino Prohić
Autor 26.10.2018. u 13:09

Izdvajamo

  • Onaj dio sa metropolom ne želim ni da komentarišem. Svi mi koji Sarajevo poznajemo od ranije znamo da je taj grad miljama daleko od metropole koja je bio do pojave nacionalnih stranaka. Odgovor za to je u sledećem što izjavljuje: "a onda bi da preuzmu Sarajevo". Znači ta neka nezahvalna opozicija (koja uz to ima i demokratski osnov - broj glasova) bi da preuzme od SDA Sarajevo, grad gdje je budžet veći nego u RS. Eto ga. Znači radi se o "otimanju" upravljanja budžetom, i to teško pada Izetbegoviću. Ovim šef SDA potvrđuje ono što se već duže vremena, malo stidnjivo a malo naglas, ponavlja u medijima: vladajuće stranke na rezultat izbora gledaju samo kao na podijelu plijena. Možda u tome Izetbegović može tražiti razloge zašto NI JEDNA stranka ne želi da sarađuje sa SDA.

Povezani članci

Marka tebi, dvije meni

Foto: N. G./Klix.ba

Sarajevo i BiH nisu vlasništvo ni jedne stranke niti pojedinca. Ako smo na državnom nivou prisiljeni na vlasti imati “nacionalne” stranke, na kantonalnom i opštinskom, nismo. Građani BiH su očito na dobrom putu da se oslobode luđačke košulje koja je za njih napravljena nakon rata.

Dino Prohić

“Priča je da SDA vodi lošu politiku 20 godina, a onda bi da preuzmu Sarajevo, grad koji je SDA dovela na razinu metropole, gdje je budžet veći nego u RS-u, i sad bi to trebalo da se otme od SDA”, izjavljuje Bakir Izetbegović.

Hajde da zastanemo malo i ponovo pročitamo šta vođa najveće bošnjačke stranke zaista kaže. Izetbegović dakle tvrdi da je SDA žrtva tračeva koji tvrde da ta stranka vodi lošu politiku. Implicitno – mi smo dobri, samo nas (gubitnici) mrze.

Stranka SDA je od prvih prijeratnih izbora do današnjeg dana vodila politku koja je antidržavna i anticivilizacijska, cijelo vrijeme se prikrivajući iza krinke zaštite nacionalnih interesa. Da ne ulazimo sada u strateški katastrofalne poteze u ratu, vratimo se samo na to da za vrijeme proteklog četvorogodišnjeg mandata ova stranka nije inicirala gradnju niti jednog jedinog metra autoputa. Infrastruktura je, podsjetimo, jedan od glavnih strateških interesa zemlje.

Zdravstvo? Nakon što je supruga pomenutog BI preuzela rukovodstvo tim sektorom u Sarajevu, većina iskusnih ljekara je napustilo KBC.

SDA vodi i školstvo u kantonu. Za Univerzitet u Sarajevu nema podataka na svjetskim rang listama. Times Higher Education za našu zemlju piše sledeće: Bosna i Hercegovina trenutno nema univerziteta na listi rangiranih svjetskih univerziteta. Znači za protekle 4 godine SDA koja je vladala bošnjačkim dijelom BiH ne da nije uradila ništa, nego smo još i nazadovali. Ali to Izetbegoviću ne smeta da se stavlja u ulogu žrtve i da se mirno povuče sa vlasti sa kojom svakako nije znao šta će. Ne, on želi da ostane dio te priče.

Onaj dio sa metropolom ne želim ni da komentarišem. Svi mi koji Sarajevo poznajemo od ranije znamo da je taj grad miljama daleko od metropole koja je bio do pojave nacionalnih stranaka.

Odgovor za to je u sledećem što izjavljuje: “a onda bi da preuzmu Sarajevo”. Znači ta neka nezahvalna opozicija (koja uz to ima i demokratski osnov – broj glasova) bi da preuzme od SDA Sarajevo, grad gdje je budžet veći nego u RS. Eto ga. Znači radi se o “otimanju” upravljanja budžetom, i to teško pada Izetbegoviću.

Ovim šef SDA potvrđuje ono što se već duže vremena, malo stidnjivo a malo naglas, ponavlja u medijima: vladajuće stranke na rezultat izbora gledaju samo kao na podijelu plijena. Možda u tome Izetbegović može tražiti razloge zašto NI JEDNA stranka ne želi da sarađuje sa SDA.

Sarajevo i BiH nisu vlasništvo ni jedne stranke niti pojedinca. Ako smo na državnom nivou prisiljeni na vlasti imati “nacionalne” stranke, na kantonalnom i opštinskom, nismo. Građani BiH su očito na dobrom putu da se oslobode luđačke košulje koja je za njih napravljena nakon rata. Prvo su pojedine opštine počele da se oslobađaju loših vlasti, da bi sada situacija u čak pet kantona u FBiH bila takva da je moguće sastaviti vlast bez SDA.

Ostaje nadati se da će ta klica slobode pokazati neke rezultate, te da će se proširiti i u tradicionalno nedemokratske dijelove zemlje u kojima se stranke na vlasti aklamativno biraju. Valjda i bosanski Hrvati i Srbi shvate da je feudalni sistem vlasti kakav je kod njih na snazi nije dobar.

Bosnom je nemoguće vladati, ali je zato itekako potrebno da neko konačno počne njome upravljati.

Dino Prohić
Autor 26.10.2018. u 13:09