Međunarodna istraga Roka Snežiča i fantomskih firmi u Banjaluci

S.Š.
Autor 3.3.2021. u 20:42

Međunarodna istraga Roka Snežiča i fantomskih firmi u Banjaluci

Foto: Agencije

U okviru međunarodne akcije trenutno se vrše pretresi na više lokacija u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u cilju dokumentovanja krivičnih djela privrednog kriminaliteta. Više lica se sumnjiči da su činili krivična djela i omogućili izvlačenje novca iz firmi iz Slovenije, i to u milionskim iznosima. O fantomskim slovenačkim firmama u Banjaluci CAPITAL je prvi pisao još u maju prošle godine, nakon čega su pokrenute istrage.

Slovenački mediji prenose da su u toku pretresi kuća na području Maribora i Kopera, kao i da su akcije trenutno u Hrvatskoj i BiH, a u vezi sa zloupotrebama položaja i prevarama u okviru privrednih društava. Nezvanično pominju i da je istragom obuhvaćen Rok Snežič, slovenački biznismen iz Maribora i prijatelj Janeza Janše, slovenačkog premijera.

Policija u Sloveniji je saopštila da su u toku 23 pretresa kuća na području policijskih uprava u Mariboru, Čelju i Koperu, u kojima učestvuje čak 100 istražilaca.

MUP RS: Pretresi na deset lokacija u okviru međunarodne akcije „Zajam“

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđeno je da policijski službenici u saradnji sa policijama Hrvatske i Slovenije realizuju međunarodnu akciju kodnog naziva „Zajam“ u cilju dokumentovanja krivičnih djela privrednog kriminaliteta.

“Na osnovu naredbi osnovnih sudova Banjaluka i Prijedor vrše se pretresi na osam lokacija na području Banjaluka i dvije lokacije na području Prijedora u cilju dokumentovanja krivičnih djela „Zloupotreba položaja ili provjerenja u privrednoj djelatnosti pomaganjem“ iz Krivičnog zakona Slovenije, što odgovara krivičnim djelima „Nazakonito postupanje u privrednom poslovanju“ Krivičnog zakonika Republike Srpske. Pretresi lokacija vrše se kod lica inicijala D.Đ., Z.S., L.Z., J.S., E.V., B.S., T.S.D., Ž.B. i jednog privrednog društva u Banjaluci”, saopšteno je iz MUP-a RS.

U saopštenju se dodaje da se navedena lica sumnjiče da su krivična djela izvršila na području Republike Slovenije, tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više privrednih društava iz Slovenije u iznosu od više miliona evra.

Kako “Nezavisne novine” nezvanično saznaju, akcijom su obuhvaćeni Dijana Đuđić, Zoran Stakić, Lidija Zrnić, Jelena Sladojević, Edin Vehsbović, Bojan Sava Ivić, Tanja Subotić Došen, Žana Braunović i firma “Moj pravnik”.

Podsjećamo, CAPITAL je otkrio da je Srpska postala offshore destinacija i da su Slovenci u Banjaluci otvorili 200 fantomskih firmi.

Tekst o fantomskim preduzećima u Banjaluci koja su osnovali državljani Slovenije kako bi izbjegli plaćanje visokih poreza u svojoj zemlji, privukao je veliku pažnju medija i javnosti u toj zemlji

Poreska uprava Slovenije, nakon pisanja portala CAPITAL, počela je da obraća pažnju na poslovne poteze svojih državljana koji imaju kompanije ili posluju sa kompanijama u Banjaluci. Kako su poručili, u slučaju da otkriju nešto protivzakonito, neće se dvoumiti da reaguju. Ambasada Slovenije u BiH, takođe, poziva nadležne organe da ispitaju cijeli slučaj.

Nakon što je Poreska uprava Slovenije pokrenula istragu poslovanja fantomskih preduzeća koja su njeni državljani osnovali u Banjaluci, priča portala privukla je pažnju i nadležnih institucija u Republici Srpskoj.

Zatim su bezbjednonosne službe zabranile ulazak u Bosnu i Hercegovinu slovenačkom državljaninu Roku Snežiču, jer je procijenjeno da je „prijetnja po nacionalnu i ekonomsku sigurnost zemlje“. U tom momentu on je bio u Banjaluci i tokom dana napustio je BiH.

capital.ba

S.Š.
Autor 3.3.2021. u 20:42

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija