Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini obilježava Međunarodni dan mladih

tačno.net
Autor 10.8.2017. u 09:43

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini obilježava Međunarodni dan mladih

Povodom Međunarodnog dana mladih, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizirala je dvodnevnu radionicu za mlade o ženama, miru i sigurnosti, mladima, miru i sigurnosti, te relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja je okončana danas u Banjoj Luci.

Cilj radionice, koja je okupila bivše učesnike ljetne škole „Mladi i sigurnost“ u organizaciji Misije, članove Savjetodavne grupe mladih Misije OSCE-a u BiH, mlade romske aktiviste, aktiviste organizacije Care international ‘Be a Man’, te druge stručnjake za pitanja mladih, bio je dati doprinos razvoju buduće generacije mladih praktičara i dati preporuke za provedbu obaveza BiH na ovom polju.

„Uključivanje i povezivanje mladih i žena u sigurnosni diskurs je važno. Ove grupe moraju jačati svoje kapacitete i postati svjesne svoje važne uloge u reformi sigurnosnog sektora“, istakla je Mersida Mešetović, stručnjakinja za rodna pitanja u sigurnosnom sektoru. „Nadam se da je ova radionica pomogla učesnicima da unaprijede svoje znanje i vještine kako bi se mogli u potpunosti uključiti u važne procese koji imaju za cilj poboljšanje situacije u državi“.

Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, naglasio je značaj uključivanja mladih žena i muškaraca u izgradnju mira i promociju tolerancije. „Naš prioritet mora biti razvijanje kritičkog mišljenja i otvorenosti uma mladih ljudi, te njihovo poticanje na učestvovanje u društvenim procesima. Oni su ključni partneri u osiguranju pozitivnih i održivih promjena u društvu“.

Ajla Mulalić, članica Savjetodavne grupe mladih Misije OSCE-a u BiH, naglasila je da joj je radionica pomogla da shvati značaj pristupa miru i sigurnosti, koji je inkluzivan i za žene i za mlade. „Afirmacija važne uloge koju ove dvije grupe imaju u ovim rezolucijama, te njihova provedba, od ogromnog je značaja za sigurnost, kako u našim lokalnim zajednicama, tako i u čitavoj državi.“

tačno.net
Autor 10.8.2017. u 09:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija