Mladen Ivanić: Dodik preko Karadžića bježi od krajnje teške situacije u RS

tačno.net
Autor 10.4.2013. u 13:30

Mladen Ivanić: Dodik preko Karadžića bježi od krajnje teške situacije u RS

Situacija je krajnje loša i ovo je tek početak ozbiljnih problema sa kojima će se ova vlast u RS suočiti, kazao je Ivanić

SARAJEVO (AA)

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši premijer Republike Srpske (RS) Mladen Ivanić kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) kako je aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik jučerašnje svjedočenje u postupku protiv bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića u Haškom tribunalu iskoristio za sopstvenu dnevnopolitičku promociju i ”pokušaj popravljanja opšte negativne slike u RS, jer generalno stanje je jako loše”.

Komentirajući činjenicu da je u Haškom tribunalu dokazana Dodikova apsolutna nekoznistentnost, jer je ranije Karadžića optuživao za ratne zločine i kriminal, a danas ga grčevito brani, Ivanić je odgovorio da je kod ”Dodika bilo puno politizacije i zloupotrebe političkih termina i u nekim ranijim godinama”.

”Zbog toga se znalo desiti da ima nekonzistentan pristup. Zato svaki političar treba itekako razmišljati da se ne rukovodi dnevno-političkim, nego dugoročnim posljedicama svojih odluka. Uvijek je za političara važno da ostane konzistentan. To znači da govori isto u cijelom svom periodu”, istakao je Ivanić.

Govoreći o prilikama u RS-u Ivanić je naglasio da se taj bh. entitet nalazi pred ozbiljnim problemima.

”Evo, ”Birač” je propao, ”Balkan Investment banka”, također. To je tek početak ozbiljnih problema sa kojima će se ova vlast suočiti. Jer, ona nema ni koncepta, niti ideje. I promjena vlade i svi drugi elementi su ustvari posljedica pokušaja da se javnost zabavi, na neki način da se skrene pažnja sa velikih ekonomskih problema. Situacija je krajnje loša i mislim da će se tek narednih mjeseci vidjeti da su prihodi u budžetu RS mali, da pada potrošnja, opšti standard ljudi… U cijelom tom konceptu nema ni ideje niti vizije kako to da se prevaziđe, kako da se bori s tim problemima. U tom kontekstu Dodik će nastojati da izmišlja neke događaje i skreće pažnju”, analizira Ivanić.

Dodao je kako ni nova Vlada RS nema ”svježine i ideje”.

”Sve su to manje–više ljudi koji su već imali mogućnost da pokažu šta znaju. Pokazali su da ne znaju mnogo. Sa tog stanovišta, RS čeka jedna težak period u kojem će biti jako puno ekonomskih izazova na koje ova vlast neće imati nikakve odgovore. Zato mislim da RS čeka dosta teško vrijeme. Vjerovatno radi skretanja pozornosti, dešavat će se i novi događaji za zabavljanje naroda”, tvrdi lider PDP-a.

Osvrćući se na Dodikovu posjetu Srbiji, Ivanić pojašnjava kako je bilo očekivano da vrh Srbije pozove ljude iz RS u jednom takvom složenom vremenu i trenutku.

”Ja tu ne vidim ništa posebno. Ni dramatično, niti problematično. Mislim da nema potrebe davati neki preveliki značaj svemu tome. Ta posjeta je koristila i jednima, a i drugima. Dodiku da pokuša da popravi svoj negativni imidž u Srbiji, a Srbiji da pokaže opšti interes i jedinstvo naroda pred neke teške i složene događaje. Za mene je to bila dnevnopolitička stvar, što ne treba prenaglašavati”, zaključio je Ivanić.

tačno.net
Autor 10.4.2013. u 13:30