Narko dileri, utjerivači dugova i nasilnici u uniformama MUP-a RS

tačno.net
Autor 18.10.2013. u 08:52

Narko dileri, utjerivači dugova i nasilnici u uniformama MUP-a RS

Zašto je MUP RS godinama ignorisao kriminal u vlastitim redovima; Za AA govori žrtva strašne policijske torture u RS, tortura na koje je upozorio i Savjet Evrope

Povjerenje građana u policiju bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) je poljuljano, priznao je načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Mladen Marić.

Ova izjava uslijedila je nakon što su, u samo deset dana, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS potresle dvije ozbiljne afere čiji su akteri policijski inspektori protiv kojih je otvorena istraga zbog zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, te neovlaštene proizvodnje i prometa narkotika.

I dok istragu o inspektorima Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka Slavku Đuriću, Ognjenu Stijaku, Srđanu Raduloviću i Marku Kovačeviću “zbog sumnje da su sarađivali sa dilerima droge“, kako je kazao Marić, sprovodi Specijalno tužilaštvo RS-a, javnost je ovim slučajem dodatno uznemirena jer je riječ o inspektorima  Odjeljenja za narkotike.

Poruka načelnika CJB Banjaluka  da je rukovodstvo MUP-a RS, pa tako i Centara javne bezbjednosti, odlučno da se obračuna sa svim pripadnicima koji rade mimo zakona, ne štedeći nikoga, teško da može umiriti građane jer se o prekoračenju dužnosti i zloupotreba službenog položaja ovih policijskih službenika već duže vremena javno govorilo, a da niko iz MUP-a RS do sada nije reagirao.

I dok je Mraković, pravdajući se da javnost ne može dobiti više informacija o krivičnim djelima koja se četvorici inspektora stavljaju na teret dok traje istražni postupak, odbio odgovor na niz otvorenih pitanja, više medija u Banjaluci, pozivajući se na izvore bliske istrazi, navelo da je kao glavni narko-diler označen Srđan Radulović koji je sa saučesnicima organizovao mrežu narko-dilera, a svaki od njih je pokrivao određeno naselje u Banjaluci.

Hapšenje Radulovića i saučesnika bacilo je sumnju i na veći broj istraga kojima su ovi inspektori rukovodili. MUP RS dugo vremena negirao je kriminal među sopstvenim redovima i policijskom zlostavljanju. Također, ignorisali su optužbe građana za zloupotrebe položaja u slučaju pomenutih inspektora o kojima se upozorava i u Izvještaju Komisije Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog postupanja, sačinjenom na osnovu stanja krajem prošle godine. Najviše pritužbi za policijske torture bilo je adresirano na pripadnike CJB Banjaluka.

O tome za Anadolu Agency svjedoči i Banjalučanin P. S. (ime poznato redakciji).

„U martu 2011. godine lišen sam slobode od strane inspektora Stijaka i Radulovića, zbog posjedovanja marihuane. Bez obzira što sam dobrovoljno predao marihuanu i dao izjavu da sam je lično kupio, odnosno nisam negirao krivicu, pomenuti inspektori su nada mnom sproveli višesatnu fizičku i psihičku torturu. Odvezli su me u podzemne garaže i tu su me, uz učešće i ostalih inspektora sa Odjela narkotika, tukli šakama i nogama“, ispričao je P.S.

Tortura je, dodaje, nastavljena i u prostorijama Centra javne bezbjednosti Banjaluka „gdje su me skinuli golog, te tukli bejzbol palicama i žicom po tabanima”.

”Tjeran sam da čučim uza zid i prilikom pomjeranja iz čučećeg položaja, bio sam „nagrađivan“ udarcem šakom po glavi ili nogom u tijelo. Nakon toga inspektor Radulović  je repetirao pištolj i stavljao mi ga na čelo. Tjerao me da pužem oko njega i pri tom me konstantno udarao. Slikali su me svojim telefonima”, samo je dio torture kroz koju je prošao sugovornik AA.

U sudskom postupku, koji je protiv njega vođen, a na osnovu krivične prijave inspektora Radulovića, P.S. je svjedočio o torturi koju je prošao u policiji. Dao je imena inspektora, ali ni Okružno tužilaštvo niti postupajući sudija Okružnog suda Banjaluka nisu te navode provjerili.

„Danas, više od dvije godine nakon opisanih događaja, pomenuti inspektori su uhapšeni. Pozdravljam taj potez MUP-a, ali se sa pravom pitam zašto se nije prije reagovalo i da li je moguće da su pomenuti inspektori više godina radili prljave poslove, a da njihovi nadređeni to nisu znali? Da li je moguće da tužioci godinama nisu posumnjali da inspektori vrše nečasne radnje i često pakuju lažne dokaze“, pita se P.S.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić, kako ističu analitičari, javnosti će uz ovaj slučaj morati dati i odgovore o „bliskim vezama“ Branislava Smiljanića Ćele, optuženog za teške iznude, zelenaštvo i pranje novca, sa inspektorima CJB Banjaluka, među kojima je bio i šef Kriminalističke policije Policijske stanice Obilićevo Goran Guska.

Morat će dati i odgovore zašto je sada izostala reakcija na dokaze banjalučkog okružnog tužioca Miodraga Bukarica, iznesene  tokom glavnog pretresa na suđenju Smiljniću kako telefonski razgovori Smiljanića sa inspektorima CJB Banjaluka ”govore o jakim vezama optuženog i policije”. Na to su u svojim izjavama ranije tokom suđenja upozoravali i saslušani svjedoci, tvrdeći da se plaše da prijetnje i iznude prijave policiji, jer ”Smiljanić i tamo ima svoje ljude”.

Inspektori Siniša Karanović i Goran Guska, potvrdio je tužilac, u presretnutim  telefonskim razgovorima Smiljaniću su se hvalili o ”brutalnim metodama koje su primjenjivali prema njegovim dužnicima”.

Odbor za bezbjednost Narodne skupštine RS potvrdio je njegov predsjednik Nenad Stevandić, u narednim danima bavit će se analizom rada pripadnika MUP-a RS, a javnost će se, s pravom, i dalje pitati da li su navedeni primjeri izolirani slučajevi, ili tek vrh ledenog brijega kriminogenog ponašanja policije u ovom bh. entitetu.

tačno.net
Autor 18.10.2013. u 08:52