Naše sapunice

Izdvajamo

  • Čemu redovni napadi i silni pritisci i sa zapada, od strane „čistokrvnih„ hrvatskih, ustaško-fašističkih elemenata, prema našem Željku Komšiću i njegovom legalnom izboru, za člana Predsjedništva? Šta to želi HDZ i njegova vrhuška, sa Draganom Čovićem, Plenkovićem, Kolindom Grabar Kitarović, Snježanom Zovko, Božom Ljubićem i inim njihovim „čimbenicima„ kada su jedinino kvalifikovani, da dolaskom u Bosnu i Hercegovinu, ponesu sa sobom krpice plišane, kako bi mogli, našem poštovanom Željku Komšiću, uglancaju njegove cipele, kao čovjeka i druga, borca sa zlatnim ljiljanima, ekselencije ambasadora, visokog intelektualca i iznad svega normalnog i poštenog građanina ove nam, jedine domovine Bosne i Hercegovine?

Povezani članci

Naše sapunice

Neka se svi povuku i trezveno razmisle, sa velikom zahvalnošću svim Bošnjacima u vlasti BiH, jer ih nisu tužili za agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu, na brojne logore, progone i ubistva. Zahvaljujući i dovitljivosti, svoga generala Tuđmana, koji je blagovremeno odlikovao i našeg „babu„.

Piše; Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija

Reagovanje je nužno, za svakodnevne napade i neprimjerenu retoriku, naših susjeda i komšija, iz Republika Srbije i Hrvatske.

Nije li ovo nastavak recidiva, agresorskog nedovršenog scenarija, devedesetih godina, u sadašnjem mirovnom post dejtonskom periodu.

Treba znati i poštovati Republiku Bosnu i Hercegovinu, međunarodno priznatu, suverenu državu, njenih naroda i građana, bez vrijeđanja i ugrožavanja, njenoga integriteta i suvereniteta, u okvirima njenih granica.

Naš član Predsjedništva, gospodin Željko Komšić, je sasvim pristojno i kulturno iskazao i svoja razmišljanja, o ponašanju naših, susjeda i komšija, te prelaska preko Drine, Save i Drine.

Granice se trebaju i moraju poštovati, jer Bosna i Hercegovina, nije niti Kosovo, niti banovina fašističke NDH.

Nema nikakve potrebe, da se ovakva izgovorena upozorenja, poštovanja naših granica, smatraju bilo kakav vid ili oblik prijetnji, niti šamarima, niti istezanjem ušiju, nego normalni zahtjevi zdravoga razuma, bontona i dostojnog poštovanja.

Prisjećam se, vremena sopstvenog parlamentarnog učešća u Saveznoj Skupštini u Beogradu, kao člana komisije za finansije, kada su brojni ugledni generali JNA, često defilovali ispred nas, u svojim zahtjevima za finansijskim sredstvima, potrebnih za silnu namjensku industriju. Dakle, smatrali smo, da smo imali veoma moćnu i stabilnu našu Armiju, koja se, eto, raspala poput sapunice, iz veoma znanih razloga i posljedica.

Foto: Telegraf.rs

Zato, nema ni razloga, niti potrebe, da se i ministar srbijanske vojske, Aleksandar Vulin, u bilo kojem trenutku, osjeća ugroženim od naše, jedne i jedine miroljubljive domovine, Bosne i Hercegovine.

Isto tako, trebaju da znaju i sve vladajuće strukture te iste Republike Srbije, da ova država i njeni narodi i građani, uvijek izražavaju i gaje nade u dobre komšijske odnose, prema narodu i građanima te Srbije.

Nužno nam je povjerenje i pomirenje, ne i zaborav, kako bi dalje zajednički gradili dobre komšijske odnose i stabilnu ekonomsku podlogu, za dostojanstveni život, naših svih naroda, kako je nekada bilo u prošlosti.

Nije nam potrebna nikakva muzika, sa guslarsko- orguljaškim orkestrima, iz Laktaša i Mostarskih Bara.

Bez uvreda, šamara, zavrtanja ušiju ili ispoljavanja bilo kojeg vida nasrtaja ili napada i na njihove strukture vlasti i cjelovitost Republike Srbije.

Trebaju znati, da je naš Željko Komšić, naš legalni predstavnik u Predsjedništvu BiH, da su mu dali svoje glasove normalni građani ove zemlje, da predstavlja nas i da uživa puno povjerenje, sa svojim stavovima i pogledima u odnosima i sa Republikom Srbijom.

Nažalost, niti jednoga trenutka, nismo mi krivi za nacionalističku retoriku i upućene zlokobne poruke, svojim mentorima u Srbiji, od strane, guslara iz Laktaša, Milorada Dodika i njegovih istomišljenika, koji zajedno sa njim čine srpski šljam sa nacionalističkim porivima.

Bosanski sam Srbin, što me čini i srećnim, bio sam i student Beogradskog  Univerziteta, graditelj mnogih industrijskih  proizvodnih kapaciteta u Srbiji, poštovalac svih normalnih njenih građana, ali mi je uvijek bila daleka kuća za Srbe nacionaliste ili „dodikovce„ koji su se i po Beogradu bavili švercom i kriminalom. Kao takav, niti guslar Milorad Dodik, ne može biti predstavnik normalnih Bosanskih Srba u bilo kojoj vlasti u državi Bosni i Hercegovini.

Svakako je vrijeme, da i gospodin Aleksandar Vučić, kao predsjednik Srbije, kao i cijela Vlada, sa premijerkom Anom Brnadić, konačno i shvate i da naprave nužan otklon od nacionalističke retorike i neprimjerenih tirada, svoga „miljenika„ i guslara iz Laktaša, u cilju uspostavljanja, trajnih i miroljubljivih odnosa, sa cjelovitom Bosnom i Hercegovinom i svim njenim narodima i građanima.

Čemu redovni napadi i silni pritisci i sa zapada, od strane „čistokrvnih„ hrvatskih, ustaško-fašističkih elemenata, prema našem Željku Komšiću i njegovom legalnom izboru, za člana Predsjedništva? Šta to želi HDZ i njegova vrhuška, sa Draganom Čovićem, Plenkovićem, Kolindom Grabar Kitarović, Snježanom Zovko, Božom Ljubićem i inim njihovim „čimbenicima„ kada su jedinino kvalifikovani, da dolaskom u Bosnu i Hercegovinu, ponesu sa sobom krpice plišane, kako bi mogli, našem poštovanom Željku Komšiću, uglancaju njegove cipele, kao čovjeka i druga, borca sa zlatnim ljiljanima, ekselencije ambasadora, visokog intelektualca i iznad svega normalnog i poštenog građanina ove nam, jedine domovine Bosne i Hercegovine?

Da li se ispoljava i njihov žal, za neostvarenim agresorskim scenarijem oca nacije Franje Tuđmana i ne postojanja i banovine, u željama i nakanama, Herceg Bosne. Svakako im u svim njihovim nastojanjima, ne može pomoći, niti međunarodna zajednica, a još manje i njihovi parlamentarci u Evropskoj uniji i njihovom Saboru u Zagrebu.

Neka se svi povuku i trezveno razmisle, sa velikom zahvalnošću svim Bošnjacima u vlasti BiH, jer ih nisu tužili za agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu, na brojne logore, progone i ubistva. Zahvaljujući i dovitljivosti, svoga generala Tuđmana, koji je blagovremeno odlikovao i našeg „babu„.

Neka zna cijeli miroljubljivi svijet, naši prijatelji u Evropi i naša Amerika, da svi mi normalni Bosanci i Hercegovci, bar za naredni mandatni period, od četiri godine, ne ostavljamo samog Željka Komšića, da se bori sa svim nedaćama, probisvjetima, aždajama, lopovima i kriminalcima, kao i sa svim skrivenim i potencijalnim rušiteljima, naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine.