Neadekvatna reakcija MUP-a entiteta RS na napade može dovesti do eskalacije nasilja

tačno.net
Autor 23.4.2014. u 07:34

Neadekvatna reakcija MUP-a entiteta RS na napade može dovesti do eskalacije nasilja

Koalicija organizacija civilnog društva „Prvi mart“ upozorava da je ubistvo Ahmeta Hasanovića, povratnika u Kozluk kod Zvornika, najteži od tri teška napada na bošnjačku povratničku zajednicu u ovoj opštini, za manje od godinu dana.

Nakon napada na Nezira Dardagana na ramazanski Bajram, za koji je tek nakon pritisaka civilnog društva, te drugog nalaza ljekara, utvrđeno da je riječ o krivičnom djelu motiviranom etničkom/religijskom mržnjom, ovo ubistvo je zapravo pokazatelj šta se dešava kada vlasti ozbiljno ne reaguju na očigledni talas nasilja, koji se poslije Dardagana nastavio i paljevinom kuće Saliha Nožinovića.

Vrijeme je da se zatraže i konkretni podaci od MUP-a entiteta RS o ovim slučajevima, ali i drugim širom entiteta RS, poput ubistva Nikole Lipovca, Hrvata-povratnika u Bosanski Brod, koji je također bio penzioner, kao ubijeni Hasanović.

Ovdje želimo podvući da se zbog neefikasnog rada lokalnih policijskih organa, posebno na području istočne Bosne, ne dostavljaju se adekvatni podaci nadležnim tužilaštvima, zbog čega počinioci ostaju na slobodi.

Imajući u vidu niz propusta i generalno pogoršanje osjećaja sigurnosti povratničke populacije, tražimo odgovornost od entitetskih vlasti, te je jedino moralno što bi ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić trebao uraditi – jeste podnijeti ostavku. Upozoravamo, da trenutno stanje u povratničkoj zajednici, može dovesti do eskalacije nasilja.

tačno.net
Autor 23.4.2014. u 07:34