Nećemo mirno posmatrati izdaju

tačno.net
Autor 22.1.2014. u 11:02

Nećemo mirno posmatrati izdaju

Udruženja koja okupljaju demobilisane borce Srebrenice, veterane rata i nosioci najviših ratnih priznanja, jedinstvena su u stavu da bošnjačke stranke i oni koji pretenduju da budu bošnjački prvaci, ne mogu sebi dozvoliti saučesništvo u donošenju izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Mi smo upoznati sa činjenicama na terenu, hiljadama registrovanih lica od Bijeljine do Rudog, među kojima je brojnim upitna legalnost upisa u državljanstvo Bosne i Hercegovine, te vjerujemo da kada bi država BiH preuzela posao revizije i osigurala nepristrasnost u ovom postupku, naišli bi na brojne nepravilnosti.

Međutim, trenutni prijedlog praktično posao revizije daje u ruke lokalnim policijskim stanicama, koji se neće baviti stvarno fiktivnim prijavama, već će iskoristiti ovo kao zakonski osnov da nastave sa nelegalnom praksom poništenja prebivališta prognanih lica iz podrinjske regije.

Svi mi znamo šta znače formalno neutralni propisi kakav je ovaj. Oni su najopasniji jer otvaraju najviše prostora za manipulacije i zloupotrebe. Niko nas ne može uvjeriti da će Ustavni sud BiH kasnije smoći snage da obori jedan ovakav propis. Niko nas ne može uvjeriti da će država moći garantovati punu legalnost procesa revizije. Niko nas ne može uvjeriti da će se poništenja izbjeglih, raseljenih lica i povratnika nastaviti, sve dok vlasti u Sarajevu ne shvate problem, ne dođu među narod i saznaju da danas zbog njihove slijepe politike pozive na suđenja dobivaju ljudi koji nikada u životu nisu zakoračili u sudnice.

Ukoliko žele od Bošnjaka napraviti one koje će entitet RS moći pozivati svaki dan na saslušanje, koji moraju trpiti i šutiti pred očiglednom nepravdom, neka izvole. Ali ono što moraju da znaju je da takva izdaja ima visoku cijenu te da mi nećemo stajati dok našim srebreničkim majkama institucije nastale na genocidu opet budu prijetile brisanjima, poništenjima, sudovima i kaznama. Nećemo mirno posmatrati izdaju. Zato pozivamo delegate iz reda bošnjačkog naroda na bojkot Doma naroda.

tačno.net
Autor 22.1.2014. u 11:02