Nekoliko stotina demobilisanih boraca i građana protestuje u Banjoj Luci

tačno.net
Autor 18.2.2014. u 12:46

Nekoliko stotina demobilisanih boraca i građana protestuje u Banjoj Luci

Nekoliko stotina nezadovoljnih ratnih veterana i građana protestuju danas u banjalučkom kampu Mladen Stojanović.

Na poziv Udruženja veterana Republike Srpske danas je oko 13 sati u Banjoj Luci počelo okupljanje demobiliziranih boraca nezadovoljnih radom rukovodstva Boračke organizacije RS-a s Pantelijom Ćurguzom na čelu i ukupnim stanjem u kojem se nalazi ta populacija stanovništva.

Takozvano postrojavanje u banjalučkom parku “Mladen Stojanović“ iskoristit će, kako je najavljeno, da bi poslali poruku da su bivši borci RS-a dovedeni na ivicu egzistencije, što je jedan od razloga zbog kojih je predsjednik veterana Duško Vukotić i počeo štrajk glađu prije pet dana.

“Vlast mora poštovati borce i uvažiti njihove zahtjeve za poboljšanje statusa”, rekao je Vukotić.

Kaže da je zadovoljan što se borci “konačno bude, ne da bi uništavali ono što su stvorili, već da se vlastima pošalje poruka da s RS-om ne mogu raspolagati na način kako su to dosad radili“.

Tvrdi da su razne strukture vršile pritisak na borce u RS-u da bi ih spriječili da danas dođu u banjalučki park na zakazano okupljanje, odnosno, kako su ga nazvali “Stroj nezadovoljstva“.

Demobilizirani borci su ponovili da predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz mora da ode s te funkcije, ali prije toga da raspusti skupštinu te organizacije koja, kako navodi predsjednik Udruženja veterana RS-a Duško Vukotić, daje legitimitet Ćurguzu da ponižava borce.

Pitaju i zašto Ćurguz nije ništa uradio o pitanju odbrane generala Novaka Đukića i gdje je završio novac za njegovu odbranu.

S druge strane, Ćurguz zasad tvrdi da ostavku neće podnijeti, a danas su i pojedina boračka udruženja izrazila protest protiv okupljanja boraca koje je organiziralo Udruženje veterana RS-a.

Demobiliziranim borcima na protestima su se pridružili građani, studenti i aktivisti.

klix.ba

tačno.net
Autor 18.2.2014. u 12:46