„NOĆ U TRNOPOLJU“

tačno.net
Autor 3.8.2015. u 10:23

„NOĆ U TRNOPOLJU“

Centar za mlade „KVART“ iz Prijedora, Udruženje „Optimisti 2004“ iz Kozarca i Udruženje Prijedorčanki Izvor pozivaju sve mlade osobe iz Prijedora, Banja Luke i drugih gradova Bosne i Hercegovine da se pridruže obilježavanju 5. avgusta,  dana kada je svjetska javnost saznala za postojanje koncentracionog logora Trnopolje kod Prijedora.

Ovogodišnje obilježavanje se realizuje u saradnji sa CODA  Sarajevo, te uz podršku ZFD Foruma i Friedrich Ebert Fondacije u BiH.

Ideja ovog događaja jeste pokušaj kreiranja novog pristupa u suočavanju sa prošlošću i izgradnje kulture sjećanja.

Obilježavanje će se odvijati na otvorenom, na autentičnom mjestu bivšeg logora Trnopolje, gdje će mlade osobe provesti noć pod vedrim nebom u znak solidarnosti sa žrtvama. Program će započeti u 20.00 časova i trajati do duboko u noć, te obuhvatati debate, projekcije filmova i druge aktivnosti koje mogu podstaći promišljanje i debatu među mladima. Namjera je osigurati siguran prostor za mlade osobe iz različitih dijelova države, sa različitim iskustvom i identitetima za otvorenu i iskrenu diskusiju o događajima iz proteklog rata i njihovim posljedicama. Sutradan ujutro, nakon obilježavanja je planiran zajednički odlazak na komemoraciju u bivšem koncentracionom logoru Omarska.

Pozivamo sve mlade osobe iz BiH, aktiviste_ice za ljudska prava i sve druge građane i građanke da nam se pridruže noćenju na otvorenom prostoru nekadašnjeg logora Trnopolje uz program koji ima za cilj ne samo odavanje počasti stradalima i solidarisanje sa žrtvama, već i pokušaj razumijevanja onoga što se desilo tokom proteklog rata ali i pokušaj traženja adekvatnog odnosa prema ovim pitanjima danas.

Svim učesnicima i učesnicama zainteresovanim da prisustvuju ovom događaju će biti pokriveni troškovi prevoza.

Molimo vas da svoje prijave šaljete na e-mail adresu [email protected] sa osnovnim podacima (ime i prezime, kontakt telefon i mjesto odakle dolazite). Za sve vaša pitanja i nedumice možete nam se obratiti na istu e-mail adresu.

Poster_Trnopolje

tačno.net
Autor 3.8.2015. u 10:23