Obilježavanje godišnjice otkrivanja logora Trnopolje svjetskoj javnosti

tačno.net
Autor 6.8.2014. u 21:47

Obilježavanje godišnjice otkrivanja logora Trnopolje svjetskoj javnosti

I ove godine Prijedorčani i Kozarčani su obilježili postojanje koncentracionih logora na području Prijedora, tokom rata u BiH. U obilježavanju ove bolne i nedavne prošlosti, pridružili su im se i građani/ke iz raznih gradova BiH. Obilježavanje koje se trebalo održati na autentičnom prostoru bivšeg logora Trnopolje, gdje je bio planiran cjelovečernji program na otvorenom, je pomjereno u hotel Prijedor zbog vremenskih nepogoda.

U okviru programa dodijeljena je treća po redu Međunarodna nagradu za borbu protiv poricanja genocida, hrvatskom reditelju Oliveru Frljiću, za njegov pristup i angažman u borbi protiv zaborava i revizije nedavne istorije, odnosno zbog njegove beskompromisne i nepokolebljive ustrajnosti da svojim radom vraća ljudskost u svima nama. U obrazloženju nagrade navodi se da je Frljić “personifikacija umjetnika koji je svjestan gdje živi i sa kakvim se problemima suočava društvo u kojem živi.” Nagradu su uručili predstavnici udruženja prijedorčanki “IZVOR”.

Takođe, predstavljenja je publikacija “Mladi i mirovni rad u BiH” prof. dr Ismeta Sejfije u izdanju fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), te održan panel na temu “Novi pristupi suočavanju s prošlošću, zašto i kako”, na kojem su učestvovali Oliver Frljić, te Dragan Bursać, kolumnista iz Banja Luke i Nidžara Ahmetašević, novinarka Slobodne Bosne iz Sarajeva. Na panelu je otvorena diskusija o potrebi pronalaženja novih pristupa pomirenja sa prošlošću, kako bi se rasteretile buduće generacije. “Trenutno živimo u vremenu  nepomirljivih narativa, zbog kojih se održava atmosfera nepovjerenja i tenzija medju narodima. Pobornik sam suočavanja – ljudi nisu kolektivno krivi, ali se moraju kolektivno suočiti”, izjavio je Dragan Bursać prilikom otvaranja panela.

“Pitanje koje si postavljam često je ‘ko je pobijedio u ratu u Bosni?’ Gledajući Prijedor uviđam koliko je sve potisnuto, kao da se rat samo preselio na neku mentalnu sferu. Rat je nastavak politike drugim sredstvima, on još nije završen, ubijanje se nastavlja, jer socijalna politika ubija ljude na kapaljku”, izjavio je Oliver Frljić.

“U vremenu kada političke partije iskorištavaju tenzije među narodima za svoje ciljeve, odnosno ostanak na vlasti, ovakvi inkluzivni razgovori i obilježavanja su veoma važna za zdraviju budućnost BiH. Zločini nad civilima ne smiju biti izmanipulisani kroz političku prizmu, nego svi zajedno moraju pronaći način da prevaziđu kolektivizam i poricanje zločina, kako bismo mogli zajedno živjeti na ovim prostorima, bez diskriminacije i straha”, saopštili su organizatori.

Večerašnji program organizovali su Centar za mlade “KVART” Prijedor i “Optimisti 2004” Kozarac, u saradnji sa Udruženjem Prijedorčanki “IZVOR” uz podršku fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).

DSC08947 DSC08952 DSC09005

tačno.net
Autor 6.8.2014. u 21:47