Odbijen zahtjev tužilaca da se poništi odluka o izuzeću sudija iz procesa Mladiću

RSE
Autor 14.9.2018. u 09:33

Odbijen zahtjev tužilaca da se poništi odluka o izuzeću sudija iz procesa Mladiću

Foto: ICTY(AP)

Međunarodni sud u Hagu odbio je u četvrtak zahtjev Tužilaštva da poništi odluku o izuzeću trojice sudija iz apelacionog vijeća koje će odlučivati o žalbi Ratka Mladića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti tokom rata u BiH.

Sudija Džozef Masanče (Joseph Masache) iz Tanzanije ocjenio je da je taj zahtjev tužilaca jednak ulaganju žalbe na odluku da sudije budu izuzete, na koje, po pravilu suda, Tužilaštvo nema pravo.

Zahtjev Tužilaštva da tročlano sudsko vijeće ponovo odlučuje o zahtjevu odbrane za izuzeće, sudija Masanče je, stoga, odbio kao pravno neutemeljen.

Time je praktično potvrđena odluka sudije Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) da iz apelacionog vijeća zbog “utiska da su nepristrasni” izuzme sudije Teodora Merona (Theodor), Karmela Adjijusa (Carmel Agius) i Liu Daćuna (Liu Daqun).

U odluci o izuzeću trojice članova apelacionog vijeća, sudija Antoneti praktično je usvojio argumente Mladićeve odbrane da sudije Meron, Adjijus i Daćun nisu nepristrasne zato što su učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Adjijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o ulozi i odgovornosti ratnog komandanta bosanskih Srba.

Umjesto njih, sudija Antoneti je u apelaciono vijeće koje će razmatrati Mladićevu žalbu postavio sudije Emparani Mami Ričard Radžonson (Mparany Mamy Richard Rajohnson) sa Madagaskara, Priska Matimba Nijambe (Prisca Matimba Nyambe) iz Zambije i Geberdao Gustave Kam (Gberdao) iz Burkine Faso.

Osim sudije Nijambe, koja se protivila osuđujućoj presudi generalu VRS Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici, dvojica novoimenovanih sudija nijesu imala iskustvo u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, ali su sudila za zlodjela u Ruandi.

Sudija Nijambe je postavljena i za predsjedavajuću apelacionog vijeća, a samu sebe je imenovala i za sudiju koji će voditi postupak do rasprave o žalbama.

U apelacionom vijeću, po Antonetijevoj odluci, biće i sudije Sejmor Panton (Seymour) sa Jamajke i Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande.

Bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, Haški tribunal je, u novembru prošle godine, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Oslobođen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Na tu presudu žalbu su uložile i odbrana i optužba.

RSE

RSE
Autor 14.9.2018. u 09:33