Osnovni sud izrekao kazne “banjalučkim šetačima”

tačno.net
Autor 5.2.2014. u 12:49

Osnovni sud izrekao kazne “banjalučkim šetačima”

Osnovni sud u Banjoj Luci osudio je Dražena Crnomata, Miodraga Dakića i Branislava Tešanovića u prekršajnom postupku vođenom shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja BiH na novčanu kaznu od 70 KM uslovno na šest mjeseci, te plaćanje sudskih troškova.

Time je u prvom stepenu okončan sudski postupak protiv ove trojice Banjalučana, koji su tokom gotovo sedam mjeseci 2012. godine sa više stotina svojih sugrađana učestvovali u mirnim protestnim šetnjama zbog uništavanja zelene površine u centru grada tzv. Picinog parka, na kojem kontraverzni biznismen Mile Radišić gradi poslovno stambeni objekt.

Sudska presuda, kao i sama prekršajna prijava koju je podnio Centar javne bezbjednosti Banja Luka, kazao je u izjavi za Anadolu Agency (AA) Dražen Crnomat, temelji se na nepotpuno i nepravilno utvrđenom činjeničnom stanju, jer policija tokom postupka nije dokazala da su dane navedene u prijavi (13., 15. i 16. juni 2012. godine počinili prekršaj koji im se stavlja na teret.

„Zdravi razumski mi ne možemo prihvatiti optužbe i uložit ćemo žalbu Okružnom sudu u Banjoj Luci, tako da bitka za naša prava tek predstoji. Policija je navela samo rutu kojom smo se tih dana kretali i nije jasno kako smo iz, kako kažu, od grupe između 70 do sto ljudi, baš mi izdvojeni, čime je izvršen svojevrstan oblik diskriminacije“, kazao je Crnomat.

Razlog suđenja, tvrdi, zapravo su sami protesti građana „koji su digli svoj glas protiv određenih kriminalnih radnji koji se u konačnici ne tiču samo Banjalučana, nego i činjenice da su u cijeli slučaj umiješane i kompanije iz Srbije i Sarajeva“.

Crnomat dodaje, da je jedan od mogućih razloga zašto je on, uz Miodraga Dakića, izdvojen od strane policije činjenica da su „obojica aktivisti nevladinog sektora“ pa kao i takvi dovoljno prepoznatljivi“.

“Teško je reći da li je ovo suđenje nevladinom sektoru, ali je činjenica da se ova vlast boji zdravijeg i boljeg društva, dakle onoga za što se NVO sektor i zalaže“, rekao je Crnomat.

“Šetnje su, potpuno je jasno politički protesti i otuda su i legitimisanja pojedinih učesnika šetnji bili svojevrstan oblik političkog pritiska, kooridniranog s režimskim medijima koji su konstantno klevetali i nastojali diskreditovati šetače i šetačice“, kazao je Crnomat.

Iako je podrška Crnomatu, Tešanoviću i Dakiću tokom sudskog procesa izostala od građana koji su s njima učestvovali u protestima protiv uništavanja zelene površine u centru grada, ali i same opozicije koja je taj slučaj obilato eksploatisala u napadima na aktuelnu vlast tokom kampanje za lokalne izbore 2012. godine,“ ideja parka“, navodi Crnomat, nije završena.

“I vlast i mediji koji je podržavaju pokušali su na sve načine proteste diskreditovati. Ali oni su Banjoj Luci donijele imidž da ovaj grad ima i drugo lice, koje je spremno da se suprotstavi vlasti. I stoga sam uvjeren da će se ideja parka i ove godine nastaviti“, zaključio je Crnomat.

I dok, kako je kazao Crnomat, pred Dakićem, Tešanovićem i njim stoji nastavak pravne bitke da dokažu svoju nevinost, Mile Radišić pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, u ponovljenom sudskom postupku, osuđen je zbog nezakonitosti vezanih za privatizaciju Medicinske elektronike u čijem vlasništvu je bio i najveći dio zemljišta takozvanog Picinog parka.

Anadolija

tačno.net
Autor 5.2.2014. u 12:49