Pismo gradonačelniku Prijedora: Izgradite spomenik nesrpskim žrtvama u Prijedoru

tačno.net
Autor 11.10.2013. u 12:36

Pismo gradonačelniku Prijedora: Izgradite spomenik nesrpskim žrtvama u Prijedoru

Grupa svetskih eksperata iz oblasti ljudskih prava te predstavnika udruženja za ljudska prava, i žrtve uputili su otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Marku Paviću od koga zahtjevaju javno obilježavanje i memorijal Hrvatima i Bošnjacima, stradalim u prvoj polovici devedesetih godina

“Otkriće masovne grobnice Tomašića još jednom ilustrira dimenziju patnje koju su osjetili građani Prijedora tokom devedesetih. Ostaci ekshumirani iz masovne grobnice govore tešku istinu o neprijateljstvima i ne ostavljaju prostora za negiranje zločina”, navodi se u pismu koje je grupa aktivista u oblasti ljudskih prava i tranzicione pravde uputila na Pavićevu adresu.

Pismo sa istim sadržajem upućeno je i na adrese generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moona, bosanskohercegovačkih vlasti, predstavnika Evropske unije, te UN-ovog visokog komesara za ljudska prava, prenosi agencija Anadolija.

Među potpisnicima su Specijalni izvjestitelj UN-a o torturama Juan Mendez; predsjednik Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu David Tolbert; izvršni direktor Međunarodne koalicije Mjesta naše savjesti Elizabeth Silkes; te brojni aktivisti u oblasti prava na istinu i memorijalizaciju iz Argentine, Kambodže, Čilea, Kolumbije, Libanona, Guatemale, Irske, Perua i Južne Afrike.

Oni pozivaju opštinsku administraciju u Prijedoru da prizna pravo žrtava na istinu, “koje je praćeno osnovnim pravom da žale i da se sjećaju svojih mrtvih”.

U pismu se traži od načelnika Pavića da “preduzme hitne korake” kako bi se počelo sa izgradnjom memorijala za žrtve nesrpske nacionalnosti iz ovog kraja, a koji bi bili napravljeni u skladu sa željama žrtava i njihovih porodica.

Također se traži da se dozvoli izgradnja memorijala unutar nekadašnjeg logora Omarska, te da se ohrabri “konstruktivna i mirna javna edukacija o događajima od 1992. do 1995. godine”, kao i povlačenje mjera usmjerenih protiv udruženja žrtava i aktivista u oblasti ljudskih prava u Prijedoru.

U saopćenju koje je objavio Međunarodni centar za tranzicionu pravdu, stoji da je Prijedor “posebno mjesto na svjetskoj tipografiji masovnih zločina”, gdje je više od 3.000 građana ubijeno ili nestalo tokom par mjeseci 1992. godine. Iako je do sada je više od 30 osoba osuđeno pred sudovima za zločine počinjene u Prijedoru, na području općine nema nijednog spomenika koji bi podsjećao na njihove zločine i čuvao sjećanje na žrtve.

“Ipak, 20 godina kasnije, vlasti u Prijedoru predvođene načelnikom Markom Pavićem odbijaju izgraditi memorijal žrtvama nesrpske nacionalnosti, dok u isto vrijeme grade brojne memorijale srpskim borcima koji su stradali tokom rata”, piše u pismu načelniku Paviću i dodaje: “Pozivamo vas kao načelnika Prijedora da se uzdignete iznad uskih etničkih i političkih agenda, i da pružite ruku ka najvrijednijim građanima u vašoj zajednici – porodicama žrtava.”

E-novine

tačno.net
Autor 11.10.2013. u 12:36