Počeli protesti sindikata u Beogradu: 10.000 radnika na ulicama traži socijalni dijalog s Vladom

tačno.net
Autor 27.9.2013. u 10:06

Počeli protesti sindikata u Beogradu: 10.000 radnika na ulicama traži socijalni dijalog s Vladom

Želimo da nam EU pomogne da se socijalni dijalog stavi na pravi nivo i da zajednički donesemo zakone o radu, štrajku i sve ostalo, kazao Dragan Milanović iz sindikata “Nezavosnist”

Beograd (AA) – Članovi  sindikata „Nezavisnost“ započeli su protest ispred zgrade Evropske komisije na Novom Beogradu. Kao razlog okupljanja navode jučerašnji dolazak u Beograd komesara Evropske komisije za zapošljavanje i socijalnu politiku Lasla Androa, prenosi Anadolu Agency.

Predstavnik UGS „Nezavisnost“ Dragan Milanović Pilac objasnio je da su mu priredili „fin i prijateljski” doček i na mađarskom jeziku i ispisali poruku „Laslo u Srbiji su ubili dijalog“. On je rekao da u Srbiji, bez obzira šta Vlada priča, ne postoji socijalni savjet, dijalog, a da se sindikati ne konsultuju.

„Želimo da nam EU pomogne da se socijalni dijalog stavi na pravi nivo i da zajednički donesemo zakone o radu, štrajku i sve ostalo“, kazao je Milanović i dodao da će današnjim skupom u centru Beograda biti pokazana snaga i brojnost sindikata.

Istakavši da se nalaze u „šizofrenoj situaciji“ jer, kako je rekao, ne postoje institucije i potrebna je izgradna institucija i države.

„Mi (radnici) ćemo da napravimo ovu državu. Reći ćemo ili ćete da radite kako treba ili ćete da se sklonite“, poručio je predstavnik organizacionog odbora protesta „Dosta“, koji se danas održava na više mjesta u Beogradu.

 On je za aktuelnu Vladu Srbije rekao da je „akcident i incident“ i da, kao i svaki incident, kratko traju te dodao da su prethodne bile “štetočine, a one prije još veće štetočine”.

„U poslednjih 25 godina mi imamo incidente, akcidente i štetu. Ništa drugo. Da bismo to mogli da menjamo iz temelja, moramo promeniti sve, a ne vršiti samo kozmetičke promene“, istakao je Milanović.

Na pitanje gdje je tu sva priča o ulasku Srbije i EU, predstavnik jednog od reprezentativnih sindikata u Srbiji je podsjetio da su u vrijeme vlasti Miloševića protestovali i nosili trasnparent „Okrenuti Evropi, za rad, mir i demokratiju“. Isti taj transparent nosiće i danas čime će se, kazao je, pokazati da se ništa nije promijenilo.

„Ništa se nije promenilo, taj baner sam nosio devedesetih, nosiću ga i danas“, zaključio je on.

Iz UGS-a za danas očekuju okupljanje više od deset hiljada članova sindikata i radnika. Kolona učesnika protesta sa Trga Nikole Pašića, prošetat će pored Skupštine Srbije, Javnog medijskog servisa (RTS), zgrade lista Politika, centrom Beograda, do zgrade Vlade, gdje će biti uručeni zahtjevi sindikata.

Anadolija

tačno.net
Autor 27.9.2013. u 10:06

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija