Podignuta optužnica protiv Petra Kovačevića zbog ratnog zločina u Višegradu

tačno.net
Autor 8.7.2014. u 11:30

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Petra Kovačevića, rođenog 23.10.1943. godine u mjestu Bogilice-Dobrun, opština Višegrad gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi Kovačević se tereti da je od maja do kraja augusta 1992.godine, u okviru širokog i sitematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Višegrad, kao pripadnik VRS-a vršio progon bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, sudjelujući u zatvarnju, ubistvima, prisiljavanjem druge osobe upotrebom sile ili prijetnje direktnim napadom na njen život ili tijelo na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju (silovanje), kao i samovoljnim i vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine u velikim razmjerama.

U četiri tačke optužnice, optuženi Petar Kovačević se tereti da je zajedno s grupom naoružanih vojnika učestvovao u napadu na bošnjačko stanovništvo općine Višegrad i okolnih sela Zlatnik, Turjak i Zanožje, kojom prilikom su iz vatrenog oružja ubijena dva civila i u napadu pucanjem iz vatrenog oružja zapaljene kuće u kojoj su izgorile tri žene. Optuženi se tereti da je lično, naoružan automatskom puškom, u maskirnoj uniformi, došao u selo Dobrun, opština Višegrad, pucanjem iz vatrenog oružja u potiljak, ubio jednog civila. Kako se nadalje navodi, optuženi je lično pod prijetnjom oružjem silovao dvije žene i potom odveo u mjesni ured u Dobrunu, koji je služio kao logor za zarobljne civile. Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor 8.7.2014. u 11:30