Podignuta optužnica protiv tri osobe za ratne zločine u Prijedoru

tačno.net
Autor 25.7.2014. u 10:56

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine je podigao optužnicu protiv Mitra Vlasenka, Radeta Vlasenka i Drage Končara

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH je podigao optužnicu protiv trojice optuženih koji se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i to progona civilnog bošnjačkog stanovništva naselja Kozarac, općina Prijedor, ubistva osam žrtava iz Kozarca i jedne žrtve iz logora Trnopolje, prisilno preseljenje stanovništva, teško oduzimanje fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, kao  i druga nečovječna djela učinjena u namjeri nanošenja velike patnje i oizbiljnih psihičkih i fizičkih povreda i narušavanja zdravlja.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine je podigao optužnicu protiv Mitra Vlasenka, Radeta Vlasenka i Drage Končara.

Optuženi se terete da su u periodu od mjeseca maja do mjeseca jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, policijskih snaga i paravojnih postrojbi protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i naselja Kozarac  i okoline, kao pripadnici VRS, postupali protivno odredbama međunarodnog prava, vršeći progon civilnog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Oni se terete da su, sa više drugih osoba, učestvovali u pretresima kuća civila bošnjačke nacionalnosti na području Kozarca i protjerivanju civila bošnjačke nacionalnosti pod prijetnjom vatrenim oružjem, koji su tjerani da se kreću prema autobuskoj stanici u Kozaruši, odakle su unaprijed pripremljenim autobusima, prevezeni prema logoru Trnopolje, nakon čega su vršena odvajanja muškaraca od žena, djece i staraca, te su muškarci nezakonito zatočeni u logorima Trnopolje, Omarska i Keraterm, a žene djeca i starci prisilno protjerani sa područja Prijedora.

“Optuženi se terete da su u junu 1992. godine, kada su naoružani u Kozarcu vršili pretrese i progon stanovništva, u ruševinama jedne kuće u Kozarcu, pronašli osam civila koji su se tu sklonili, te su izveli civile iz ruševine i pucanjem iz vatrenog oružja ubili osam osoba, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, uglavnom mlađe životne dobi, među kojima i malodobnu osobu, jer je najmlađoj žrtvi bilo 17 godina”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tijela šest žrtava pronađena su i eskhumirana, dok se za tijelima dvojice ubijenih još uvijek traga.

Optuženi Rade Vlasenko se tereti da je tokom jula 1992. godine, zajedno sa još jednim pripadnikom VRS, došao u logor Trnopolje, odakle je izveo maloljetnog M.M. rođenog 1975. godine, koji je odveden na prinudne radove, nakon čega je ubijen, da bi nakon rata bio ekshumiran i identificiran.

AA

tačno.net
Autor 25.7.2014. u 10:56