Podrška MKCK porodicama nestalih osoba i mladim naučnicima koji se bave procesom traženja

tačno.net
Autor 21.3.2018. u 14:05

Podrška MKCK porodicama nestalih osoba i mladim naučnicima koji se bave procesom traženja

Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa (MKCK) organizator je dvije radionice vezane za nestale osobe koje se ove sedmice održavaju u Banjoj Luci, a na kojim prisustvuje preko 60 predstavnika udruženja porodica nestalih osoba, akademskih radnika i studenata. Danas će u Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci od 17 sati biti prikazano i pet dokumentarnih filmova, napravljenih u saradnji između MKCK i filmskog festivala Pravo Ljudski.

Tokom radnog sastanka sa udruženjima porodica u protekla dva dana napravljen je osvrt na rad iz 2017. godine. U fokusu je bilo 18 projekata psihosocijalne podrške podržanih od strane MKCK-a, od kojih je imalo koristi 5.033 člana porodica nestalih. MKCK je predstavnicima udruženja predstavio svoju petogodišnju strategiju za nestale osobe na području bivše Jugoslavije i dobio njihovu podršku. „Mi ćemo i u budućnosti nastaviti da radimo sa udruženjima porodica kroz projekte psihosocijalne podrške, u saradnji sa civilnim društvom i akademskim krugovima. Osim toga, MKCK će i dalje podsticati vlasti da odgovore na pravne i druge potrebe porodica i pruže im odgovore“, rekao je šef delegacije MKCK u Bosni i Hercegovini Željko Filipović.

Strategija MKCK predviđa i finansijsku i tehničku pomoć studentima drugog i trećeg ciklusa, koji se žele naučno baviti specifičnim temama vezanim za proces traženja u Bosni i Hercegovini. Traganje za nestalim osobama predstavlja složeno društveno pitanje za čije je sveobuhvatno rješavanje neophodan multidisciplinaran pristup. To uključuje praćenje različitih naučnih oblasti, kao što su forenzika, psihologija, pravo, društvene i političke nauke.

Preko 30 zainteresovanih studenata i akademskih radnika iz ovih oblasti okupilo se na drugoj radionici MKCK, koja je počela danas, kako bi se bolje upoznali sa individualnim i društvenim posljedicama gubitka sa kojim se suočavaju porodice nestalih osoba. Učesnici su došli sa različitih fakulteta iz Tuzle, Banja Luke, Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Mostara.

Danas će na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u 17 sati biti prikazano i pet filmova nastalih u sklopu škole kreativnog dokumentarnog filma Oslikavanje humanosti. Filmovi se bave humanitarnim pitanjima koje su kao posljedica rata ostavile trag na društvo u Bosni i Hercegovini, između ostalog nestalim osobama, minama, izbjeglicama i migrantima. Poslije filmova, publika će imati mogućnost razmijeniti mišljenja o ovim temama sa učesnicima humanitarnim radnicima i mladim kreativcima.

Filmovi će biti prikazani i u osam drugih gradova širom zemlje, a sljedeća projekcija je planirana sutra u Bihaću, u zgradi Prvog zasjedanja AVNOJ-a sa početkom u 18 sati. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

tačno.net
Autor 21.3.2018. u 14:05