Pokrenuta peticija za depolitizaciju javnog sektora SPOSOBNIM, A NE PODOBNIM!

tačno.net
Autor 31.8.2016. u 16:40

Pokrenuta peticija za depolitizaciju javnog sektora  SPOSOBNIM, A NE PODOBNIM!

Danas je u Banjaluci održana ulična akcija „Sposobnim, a ne podobnim!“, koju su organizovali Centri civilnih inicijativa (CCI) u sklopu istoimene kampanje, s ciljem depolitizacije i departizacije imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH. U okviru ulične akcije građani su imali priliku potpisati peticiju kojom se zahtjeva jasno odvajanje političkih funkcija od profesionalnih pozicija unutar javnog sektora, te pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd. Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru. Ne stranačka ili porodična veza.

Peticiju je moguće potpisati i elektornskim putem na platformi www.sposobnimanepodobnim.ba

„Zemlja sa ekstremno visokom stopom nezaposlenosti morala bi promovisati jednakost barem prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru. Ipak, nerijetko su tzv. politički lideri i nosioci najodgovornijih političkih pozicija javno nakon izbora „raspodjeljivali“ ključne pozicije u javnoj upravi kao „stranački plijen“ ne smatrajući to ni po čemu spornim. Promovisanjem stranačkog ovladavanja cijelim javnim sektorom, izloženi smo riziku urušavanja krhke vladavine prava, jednakosti pred zakonom i povjerenja u pravni poredak. Zapošljavanjem podobnih, a ne najboljih kandidata trajno se slabe institucije i umanjuju šanse za društveni prosperitet.

Zapošljavanje ili napredovanje u javnom sektoru nemoguće je bez stranačke podobnosti. Zbog svega navedenog, neophodno je u što skorijem periodu izmjeniti ili donijeti novi Zakon o državnoj službi na svim nivoima – istakao je Denis Telić, ispred CCI-a.

Ulične akcije na kojima će građani moći svojim potpisom podržati peticiju u narednim sedmicama će biti organizovane u Doboju i Mostaru.

tačno.net
Autor 31.8.2016. u 16:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija