Poplave otkrile dvije masovne grobnice: Žrtvama ruke vezane žicom

tačno.net
Autor/ica 4.6.2014. u 16:48

Poplave otkrile dvije masovne grobnice: Žrtvama ruke vezane žicom

Na području opštine Doboj pronađena još jedna masovna grobnica otkrivena usljed poplava koje su pogodile BiH

Na lokalitetu Usora na području opštine Doboj pronađena je masovna grobnica, druga koja je otkrivena usljed poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Bujica rijeke otkrila je lokaciju ove grobnice, dodala je Čengić, za kojom se tragalo već duži vremenski period. Do sada su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci četiri žrtve, te nekompletni posmrtni ostaci dvije žrtve.

“Posmrtni ostaci pronađeni su na udaljenosti oko 400 metara od Željeznog mosta, na kojem je, prema našim informacijama, na ljeto 1992. godine ubijeno 16 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jablanica na području općine Maglaj. Do sada, u ranijim ekshumacijama proteklih godina, pronađene su četiri žrtve na različitim lokacijama na području opštine Doboj i Sremske Mitrovice”, pojasnila je Čengić.

Konačnu riječ dat će DNK analiza, a posmrtni ostaci nakon ekshumacije prevezeni su u prosekturu Gradskog groblja Visoko, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada. Pretraživanje lokaliteta vrši se mašinski, dodala je Čengić, a potom ručno, dok će ekshumacija na ovom lokalitetu biti nastavljena i u narednom periodu, jer je potrebno pretražiti šire područje i lijevu obalu rijeke Bosne.

“Ono što je karakteristično za pronađene žrtve jeste da su pronađene potrbuške sa rukama vezanim žicom na leđima”, istakla je Čengić.

Ovo je do sada drugi slučaj pronalaska lokacije grobnica usljed poplava, nastavila je Čengić, a obje na području Doboj.

“Naravno da postoji mogućnost da je voda otkrila i druge masovne grobnice. U narednom periodu, trebali bismo pretražiti posebno obale rijeka u onim mjestima gdje tragamo za velikim brojem nestalih osoba, odnosno gdje bi se, po našim pretpostavkama, mogle nalaziti masovne grobnice. Potrebno je prvo napraviti plan, ali istražitelji će u narednom periodu intenzivno pretraživati lokacije gdje je došlo do pomjeranja tla”, zaključila je Čengić.

tačno.net
Autor/ica 4.6.2014. u 16:48