Poplave u BiH

tačno.net
Autor 14.5.2019. u 09:19

Poplave u BiH

Poplavljena je i željeznička pruga u mjestu Begov Han, kao i putna komunikacija.

Mještani su očajni i kažu da im niko nije pritekao u pomoć te da su se sami cijelu noć borili da zaštite kuće.

Nastava na području cijele općine je otkazana u svim osnovnim i srednjim školama.

U pojedinim naseljima općine voda je preplavila dvorišta i prizemlja kuća. Građani strahuju da će se ponoviti poplave iz 2014. godine kada su doživjeli potpunu katastrofu, ostali bez svojih domova, a polja su uništena.

U većini naselja voda je zamućena pa je potrebno prokuhavati prije konzumiranja.

Stanje u Željeznom Polju za sada je pod kontrolom, ali su svi na oprezu i u pripravnosti zbog mogućih poplava i odrona.

Mnogi građani na desnoj obali grada su jučer potpuno iselili donje spratove kuća strahujući od vodene stihije, jer su sjećanja na 2014. još uvijek svježa i bolna za stotine domaćinstava. Također je i stoka sklonjena na sigurno.

Ipak i pored činjenice da je kiša cijelu noć padala, a vodostaj tokom noći rastao po 5 cm na sat, jutros u 7 sati izmjeren je vodostaj od 441 cm, što je znatno niže od pomenutih 570 cm prije pet godina.

Dobre vijesti stižu uzvodno od Ključa gdje je nivo Sane u opadanju, a najveća pritoka Sanica devet kilometara uzvodno također ne pokazuje rast vodostaja. U blagom opadanju su i ostale pritoke pa se u narednim satima očekuje i usporavanje rasta Sane.

Doduše, situacija je i dalje daleko od zadovoljavajuće, s obzirom na to da kiša ne prestaje. Još uvijek je moguće da Sana iziđe iz svog korita, a jučerašnje prognoze nadležnih institucija govore da bi vodostaj tokom dana mogao doći na 500 cm, pola metra ispod dramatičnih 570 cm iz 2014. godine, ako padavine ne budu obilnije.

Tokom jučerašnjeg dana i posebno noći ekipe na terenu su radile na podizanju nasipa od glinenog materijala na lokalitetima Gerzovo i Jezernice gdje je Sana 2014. godine izašla iz korita i poplavila kompletnu desnu i dio lijeve obale grada.

U radovima su učestvovali pripadnici Civilne zaštite FBiH i Općine Sanski Most, pripadnici drugih javnih institucija i službi, privatnih preduzeća, udruženja, kao i građani volonteri. Tokom noći je osigurano 32 hiljade vreća s pijeskom koje su podijeljene vlasnicima privatne imovine u cilju zaštite od poplava.

Pripadnici spasilačkih službi stavljeni su u stanje najviše pripravnosti. U Sanskom Mostu je više sati boravio i premijer USK Mustafa Ružnić koji je sa saradnicima pratio razvoj situacije i obilazio punktove. U više sanskih gradskih naselja podzemne vode već sada prave probleme mnogim domaćinstvima, a slična situacija je u prigradskim naseljima gdje su brojne pritoke Sane izašle iz svojih korita i napravile štete.

Kako nam javljaju mještani poplavljenih naselja, rijeka se izlila na nekoliko mjesta na putu od Lašvanske petlje prema Vitezu u blizini kuća, a voda je uspjela i zahvatiti nekoliko objekata. Najgore je u naseljima Nadioci i Kaonik.

Općine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasile su stanje prirodne nesreće zbog poplava koje je prouzrokovala obilna kiša u posljednja dva dana. Na sinoćnjoj vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) konstatovano je da ipak nema elemenata da se donese takva odluka za područje cijelog kantona s obzirom na to da je situacija u drugim gradovima i općinama trenutno pod kontrolom.

Doboj je ostao u redovnoj odbrani od poplava i nije bilo potrebe za proglašavanjem vanrednog stanja. I jutros je stanje pod kontrolom s tendencijom pada vodostaja u gornjim tokovima Bosne, Usore i Krivaje. Vodostaj Bosne u 7 sati je 394 cm s tendencijom pada.

Nabujala rijeka Vrbanja odnijela je privremeni pješački most u Čelincu gdje su se tokom noći oglasile sirene za uzbunu, piše RTRS. Također, sirene za uzbunu su se zbog poplave oglasile poslije ponoći i u naselju Trn u općini Laktaši, javlja ATV.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić proglasio je večeras vanredno stanje u dijelu grada, odnosno u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas.

Ova odluka znači da se podiže kompletan sastav Civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične tačke na vodotocima.

klix.ba

tačno.net
Autor 14.5.2019. u 09:19