Poziv ministrima EU da uvedu sankcije Dodiku i drugima odgovornim za kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma

tačno.net
Autor/ica 26.11.2021. u 11:35

Poziv ministrima EU da uvedu sankcije Dodiku i drugima odgovornim za kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma

Donosimo pismo koje je, na inicijativu europarlamentarke Tineke Strik, poslano ministrima vanjskih poslova EU, Josephu Borrellu, visokom predstavniku/prvom potpredsjedniku Europske komisije i Johanu Sattleru, veleposlaniku EU i posebnom predstavniku (EUSR) u Bosni i Hercegovini, nakon debate u Europskom parlamentu o situaciji u Bosni i Hercegovini u utorak. Pismo su podržali koordinatori za vanjske poslove i izvjestitelji za Bosnu i Hercegovinu četiri najveće skupine u Europskom parlamentu: EPP, S&D, Renew Europe i Greens/EFA, kao i predsjedavajući Delegacije EP za odnose s Bosnom i Hercegovinom. Pismo služi kao poziv ministrima EU da uvedu sankcije Dodiku i drugima koji su odgovorni za kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini.  

“Nakon jasnih zaključaka rasprave u utorak u Europskom parlamentu, široka koalicija koju čine ključni zastupnici iz četiri najveće političke skupine u EP-u sada konkretno poziva ministre vanjskih poslova EU-a da provedu sankcije gospodinu Dodiku. Ishod prošlotjednog sastanka ministara EU pokazuje da još uvijek nedostaje osjećaj hitnosti u pogledu ozbiljnosti situacije u BiH. Ovo pismo je poziv na buđenje ministrima i podsjetnik na posebnu odgovornost koju međunarodna zajednica i EU imaju za zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i međunarodne osobnosti BiH. Svatko tko to osporava, kao što to Dodik trenutno čini, mora se suočiti s posljedicama i trebaju ga dočekati čvrste sankcije EU”, stoji u izjavi Tineke Strik.

Pismo donosimo u cijelosti:

Kao što vam je nedvojbeno poznato, Bosna i Hercegovina se suočava s najozbiljnijom političkom krizom od kraja rata, izravno uzrokovanom djelovanjem srpskog člana tročlanog Predsjedništva Milorada Dodika i njegove stranke SNSD. Partijski protuustavni bojkot legitimnih državnih institucija, koji je uveden prošlog srpnja zbog zakonitog usvajanja zakona o negiranju genocida, pokazao se kao prvi korak u konkretizaciji njegove secesionističke agende za Republiku Srpsku (RS).

Proteklih mjesec dana Narodna skupština Republike Srpske (RSNS) izglasala je jednostrano istupanje iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a predviđaju se i slični glasovi koji bi također jednostrano povukli RS iz federalnih nadležnosti u oblasti poreza, pravosuđa i armije BiH, čime se narušava ustavni poredak BiH.

Nedavna najava stvaranja vojske entiteta Republike Srpske i provokativne paravojne vježbe koje su snage policije RS-a izvele u blizini Sarajeva pokazale su da g. Dodik ne odustaje i da je spreman upotrijebiti silu za ostvarenje svojih ciljeva, osjećajući se osnaženim izravnom i neizravnom potporom Srbije i Rusije, kao i izostanak odgovora od strane EU.

26 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina je još uvijek u velikoj mjeri pod međunarodnim nadzorom, s visokim predstavnikom i vojnim snagama EUFOR-a koje su, nažalost, još uvijek potrebne za nadgledanje provedbe Mirovnog sporazuma.

Međutim, ovaj međunarodni nadzor nosi veliku odgovornost. Odgovornost aktivnog i izravnog angažmana u BiH kako bi se pomoglo zemlji na njenom putu prema odgovornoj i dobro funkcionirajućoj demokraciji. To uključuje i potrebu reagiranja i vraćanja odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma, u slučaju da postoji prijetnja miru kroz uništavanje teritorijalnog integriteta i uspostavljenih zajedničkih struktura zemlje. Posljednjih mjeseci međunarodna zajednica, a posebno EU, kolektivno su propustili ispuniti ovu odgovornost i do sada nisu donijeli nikakve posljedice za teška kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma koja tjera političko vodstvo RS.

O situaciji u BiH raspravljalo se prošlog ponedjeljka na Vijeću za vanjske poslove (FAC), ali bez konkretnog i snažnog rezultata. Zaključcima je izrazito nedostajao osjećaj hitnosti, pa čak ni jednostavno nisu mogli navesti odgovorne političare i uzroke trenutne krize. Gospodin Dodik se očito osjeća ohrabren ovakvim neradom EU, što dokazuje i činjenica da je na sam dan FAC-a potvrdio nastavak ranije navedenih glasovanja u NSRS.

Očigledno je da gospodin Dodik nije zainteresiran za izgradnju demokratskih institucija i inkluzivne, jedinstvene i mirne BiH. Potreban je ozbiljan međunarodni pritisak kako bi ga se zaustavilo u potrazi za svojim secesionističkim etno-nacionalističkim planom. Stoga vas pozivamo da podržite nametanje čvrstih sankcija gospodinu Dodiku i svim drugim osobama u i bliskim rukovodstvu RS-a odgovornim i/ili podržavajući kršenje DPA (Daytonskog mirovnog sporazuma). Ovo je jedini održiv način očuvanja mira i teritorijalnog integriteta BiH. Jednostavnim nastavkom dijaloga s tim čelnicima, od kojih jedan otvoreno prijeti secesijom, bez odgovarajućih posljedica, EU de facto dopušta kršenje DPA (Daytonskog mirovnog sporazuma), a time i suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Hitno vas pozivamo da iskoristite Odluku Vijeća (CFSP) 2021/543 od 26. ožujka 2021. o izmjeni Odluke 2011/173/CFSP o restriktivnim mjerama s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini, koja je stvorena da sankcionira pojedince čije aktivnosti potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodnu osobnost Bosne i Hercegovine, kao i sankcionirati s njima povezane osobe.

S obzirom na to da djelovanje vodstva RS-a i njihovih pristaša ispunjava sve navedene kriterije, pozivamo Vas da postupite i predložite Vijeću za vanjske poslove utvrđivanje liste odgovornih za krizu koja je u tijeku, kao i fizičkih ili pravnih osoba s njima povezane osobe, uključujući naprimjer dužnosnike, političare, sigurnosno osoblje, tvrtke, sportaše i sportske saveze, na koje se primjenjuju sankcije utvrđene prethodno spomenutom Odlukom Vijeća.

U potpisu:

Tineke Strik (Zeleni/EFA, izvjestiteljica u sjeni BiH)

Michael Gahler (EPP, koordinator za vanjske poslove)

Tonino Picula (S&D, koordinator za vanjske poslove)

Hilde Vautmans (Renew, koordinatorica za vanjske poslove)

Reinhard Bütikofer (Zeleni/EFA, koordinator za vanjske poslove)

Paolo Rangel (EPP, izvjestitelj BiH)

Dietmar Köster (S&D izvjestitelj u sjeni BiH)

Klemen Grošelj (Obnovi, izvjestitelj u sjeni BiH)

Romeo Franz (Zeleni/EFA, predsjedavajući Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom)

tačno.net
Autor/ica 26.11.2021. u 11:35