“Prvi mart”: Broj prijavljenih iz dijaspore dvostruko veći u odnosu na glasače iz 2010. godine

tačno.net
Autor 30.7.2014. u 14:49

“Prvi mart”: Broj prijavljenih iz dijaspore dvostruko veći u odnosu na glasače iz 2010. godine

Koalicija “Prvi mart” želi izraziti zahvalnost građanima i građankama Bosne i Hercegovine koji su se prijavili za glasanje putem pošte za Opće izbore 2014. godine. Prema informacijama iz CIK-a, za područje cijele BiH je do sada je zabilježeno 41 649 zaprimljenih prijava. U narednih 20 dana CIK će nastaviti sa prikupljanjem prijava, koje su poslane zaključno sa 29. julom, te se očekuje da broj prijava dostigne cifru od 45 000.

Poredeći sa izborima 2010. godine, kada je putem pošte glasalo svega 21 966 građana iz inostranstva, smatramo da je cilj dvogodišnje kampanje “Prvog marta” u saradnji sa organizacijama širom zemlje i svijeta, uz potporu džemata i Islamske zajednice, ispunjen. Ovom prilikom se posebno želimo zahvaliti reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću na podršci bez koje se registracija ne bi mogla provesti, te dr. Emiru Suljagiću, kao pokretaču ideje “Prvog marta”.

Svojim radom smo pokazali da se stvari na terenu mogu promijeniti ukoliko uporno radimo i zajednički usmjerimo energiju na ostvarenje naših ciljeva. Ova registracija je samo početak, potrebno je osigurati da svi prijavljeni glasaju na izborima. Nakon što smo postigli jedinstvo stranaka koje okupljaju povratnike kroz koaliciju “Domovina”, uspješno proveli proces registracije u inostranstvu, naš naredni cilj je mobilizacija povratnika koji žive na području entiteta RS na masovni izlazak na izbore. Pozivamo institucije, udruženja, političke stranke, te pojedince, da se uključe u mobilizaciju na glasanje.

tačno.net
Autor 30.7.2014. u 14:49