“Prvi mart”: Gradske vlasti Prijedora negiraju Tomašicu

tačno.net
Autor 15.8.2014. u 11:35

“Prvi mart”: Gradske vlasti Prijedora negiraju Tomašicu

Koalicija “Prvi mart” je iz Prijedora zaprimila informaciju o novim odbacivanjima zahtjeva za priznavanje prava na porodičnu civilnu invalidninu, u slučajevima žrtava pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica. Institucije entiteta Republika Srpska nisu dale nikakvu podršku žrtvama, uskratile su im prava, te nisu pokazale interes da im pomognu. Međunarodna zajednica i predstavnici vlasti u Sarajevu šute, nadajući se da će ovaj problem nestati za vrijeme godišnjih odmora.
Međutim, upozoravamo da je na snazi nova praksa, kojoj je cilj svaku civilnu žrtvu rata dovesti u pitanje. Ista namjenski stvara prostor za nova ponižavanja žrtava, i to onih koje su se vratile na prijeratna mjesta prebivališta.
Postupajući ovako putem odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, gradske vlasti Prijedora šalju poruku negiranja genocida, koncentracionih logora i masovnih grobnica na prostoru ovog grada. Pored službene politike koju vodi SNSD i SDS na entitetskom nivou, uskraćivanje prava i bahati odnos prema građanima nesrpske nacionalnosti je politika i prijedorskog DNS-a. Očigledno je da minimalni zajednički sadržilac politika u RS-u predstavlja kršenje ljudskih prava i diskriminacija povratnika.
tačno.net
Autor 15.8.2014. u 11:35