Prvi mart: Obrazovanje bez diskriminacije mora biti prioritet

tačno.net
Autor 1.9.2014. u 09:35

Prvi mart: Obrazovanje bez diskriminacije mora biti prioritet

Koalicija „Prvi mart“ povodom početka nove školske godine, upozorava bh. javnost da u posljednje četiri godine ministarstva obrazovanja nisu postigla nikakav napredak u borbi protiv diskriminacije. Dok u Federaciji etničke zajednice funkcioniraju u podijeljenim školama, u RS-u vlada potpuna dominacija većinske etničke i vjerske grupe u pripremi sadržaja i realizaciji programa. 

Smatramo da rješenje stoji negdje između postojećih praksi, te da moramo težiti kompromisnom rješavanju segregacije, asimilacije i diskriminacije u obrazovanju. Kroz savjetovanja u sklopu kampanje „Klupa za sve“, izradili smo moguće scenarije budućnosti reforme obrazovanja sa fokusom na povratničke zajednice u entitetu RS.

Smatramo da je ignorisanje problema Konjević Polja i Vrbanjaca od strane svih relevatnih političkih subjekata sramotno, posebno zbog činjenice da roditelji i đaci iz ovih povratničkih zajednica upozoravaju svoje probleme već godinu dana u najdužem masovnom protestu u dejtonskoj Bosni i Hercegovini.

Obrazovanje bez diskriminacije mora biti prioritet, budući da u tome leži nada u opstanak povratničkih zajednica i opstanak nove generacije na području entiteta RS. Pozivamo nadležne institucije, lidere, organizacije civilnog društva da uzmu u razmatranja prijedloge naše platforme za uklanjanje diskriminacije u obrazovanju za pripadnike bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u RS-u.

tačno.net
Autor 1.9.2014. u 09:35

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija