„Prvi mart“: Uslov formiranja vlasti rješavanje Vrbanjaca i Konjević Polja

tačno.net
Autor 21.8.2014. u 09:46

„Prvi mart“: Uslov formiranja vlasti rješavanje Vrbanjaca i Konjević Polja

Koalicija organizacija civilnog društva „Prvi mart“ poziva političke stranke okupljene oko „Domovine“, ali i druge političke subjekte, da realizaciju programa iz tzv. nacionalne grupe predmeta u školama u Vrbanjcima i Konjević Polju, postave kao jedan od uslova za formiranje vlasti na nivou države i entiteta nakon izbora u oktobru.

„Prvi mart“ je već predlagao trajne izmjene obrazovnog sistema na području cijele Bosne i Hercegovine, te smatramo da do uklanjanja diskriminacije iz redovnog obrazovanja mora biti osigurana primjena Okvirnog nastavnog plana i programa iz Federacije u okviru predmetima historije, geografije, bosanskog jezika, prirode i društva, vjeronauke, muzičke kulture.

Također, potrebno je preduzeti adekvatne mjere kojim bi se ohrabrila mobilnost nastavnog osoblja između entiteta, budući da ima prostora na biroima za nezaposlene da se pruži prilika mladim i obrazovanim kadrovima da preuzmu organizaciju nastave u izoliranim povratničkim zajednicama.

Do konačnog rješavanja slučaja diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u osnovnom obrazovanju, pozivamo roditelje iz Vrbanjaca da slijede primjer roditelja iz Konjević Polja, te pozovu Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da pruži podršku organizaciji paralelne ‘instruktivne’ nastave za povratničku djecu.

Roditelje u drugim povratničkim zajednicama pozivamo na organizaciju zajedničkog Savjeta na nivou entiteta RS, kojim bi se koordinirala saradnja i realizacija obaveza entiteta u smislu garancije kolektivnih prava bošnjačke i hrvatske zajednice, te zaštitile druge zajednice od ukidanja i neispunjavanja garantiranih prava.

tačno.net
Autor 21.8.2014. u 09:46

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija