Ratni veterani danas ponovo protestuju pred Narodnom skupštinom RS

tačno.net
Autor 9.4.2014. u 08:40

Ratni veterani danas ponovo protestuju pred Narodnom skupštinom RS

Vladajuća većina u entitetskom parlamentu odbila da zahtjeve nezadovoljnih boraca uvrsti u skupštinsku raspravu

Nezadovoljni borci Vojske RS okupljeni oko Udruženja veterana okupit će se danas u 12 sati na protestima u Banjoj Luci kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da Narodna skupština RS nije pred poslanike na raspravu uputila njihove zahtjeve koji su joj dostavljeni 19. marta.

“Na jučerašnjem protestu u Doboju čekali smo da se Narodna skupština oglasi o našim zahtjevima za osnivanje fonda za pomoć nezaposlenim demobilisanim borcima i objavljivanju registra boraca, ali kako se to nije dogodilo ostaje nam samo da okupljanjem pred Narodnom skupštinom iskažemo i svoje nezadovoljstvo i upozorimo poslanike da od svojih zahtjeva ne odustajemo”, izjavio Duško Vukotić, predsjednik Udruženja veterana RS.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da se sa zahtjevima koje su entitetskom parlamentu uputili nezadovoljni borci RS “postupa kao i sa svakom drugom inicijativom građana, te da će se odluka o tome hoće li se o tom pitanju parlament izjašnjavati donijeti nakon provođenja procedure utvrđene Poslovnikom o radu Narodne skupštine RS“.

Iako je partijski kolega Radojičića i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković u obraćanju novinarima 6. aprila saopštio da će se o zahtjevima nezadovoljnih boraca raspravljati na parlamentarnom odboru prije početka sjednice Narodne skupštine RS koja je jučer počela u Banjoj Luci, sjednica odbora nije ni održana, potvrdio je u izjavi za AA član odbora i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Božo Džulanović.

“I sam  začuđen zašto se odbor nije sastao. Ali treba imati u vidu da od pet članova odbora četiri dolaze iz vladajuće koalicije, SNSD-a i DNS-a, pa im očito i nije bilo u interesu da se o zahtjevima nezadovoljnih boraca otvori rasprava pred Narodnom skupštinom”, kazao je Džulanović.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Nenad Stevandić naveo je da je predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić “najodgovorniji što se zahtjevi bivših boraca nisu našli na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja”.

“Klub poslanika SDS-a ocijenio je da su zahtjevi veterana utemeljeni, a Narodna skupština nadležna za njihovo rješavanje. Sramota je da se zahtjevi onih koji su stvarali RS kriju po ladicama, da se to opravdava poslovničkom procedurom, ali sve to je dokaz licemjernog odnosa vlasti prema borcima koji su odbili da budu lojalni poslušnici režima”, naveo je Stevandić.

Pokušaj veterana da svojim okupljanjem pred entitetskim parlamentom izvrše dodatan pritisak na vlast RS da uzme u razmatranje njihove zahtjeve mogao bi biti oslabljen i zbog činjenice da su veteranima leđa okrenuli njihovi saborci iz Štaba nezadovoljnih boraca iz Banja Luke, s kojima su zajedno ogranizovali ranije proteste.

Iako niko od predstavnika Štaba nije želio da navede jasne razloge razilaženja s Udruženjem veterana član Štaba Željko Ducan samo je kratko kazao “da oni na proteste neće doći, jer im je prvenstveni cilj rješavanje odnosa u rukovodstvu Boračke organizacije RS, čiji su članovi”.

Podsjećamo protesti nezadovoljnih boraca u RS počeli su polovinom februara, s primarnim zahtjevom smjene predsjednik BORS-a Pantelije Ćurguza, a zahtjevi za poboljašnje socijalno-ekonomskog položaja boračke populacije izdefinisani su u okviru samih okupljanja.

Anadolija

tačno.net
Autor 9.4.2014. u 08:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija