Roditelji bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca: Naša djeca ni 1. septembra neće sjesti u školske klupe

tačno.net
Autor 18.8.2014. u 13:08

Izdvajamo

  • Mi smo se žalili na presudu Okružnom sudu u Banjoj Luci i sve dok naša djeca ne budu imala ista prava na obrazovanje kao i učenici srpske nacionalnosti mi ćemo ostati kod svoje odluke da ih ne šaljemo u školu"

Povezani članci

Roditelji bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca: Naša djeca ni 1. septembra neće sjesti u školske klupe

Roditelji upozoravaju institucije RS da neće dozvoliti diskriminaciju vlastite djece

Roditelji bošnjačkih učenika koji pohađaju osnovnu školu Sveti Sava u Vrbanjcima kod Kotor Varoša na današnjem  sastanku jednoglasno su donijeli odluku da djecu neće slati na nastavu ni ove školske godine jer Ministarstvo obrazovanja Republike Srpske nije postupilo u skladu sa zakonom i u nastavni program uvrstilo nacionalnu grupu predmeta. Ovo je potvrdila Hava Varoš, majka dvoje učenika.

“Mi više nemamo kome da se obratimo od nadležnih institucija u RS-u, jer je očito da oni ne žele da prihvate da u Vrbanjcima provedu odredbe Privremenog sporazuma o pravu učenika Bošnjak i Hrvata u RS na pravo da pohađaju redovnu nastavu iz nacionalne grupe predmeta. Naša su djeca izgubila već jednu školsku godinu zbog toga, a Ministarstvo obrazovanja nije ništa učinilo, iako su imali dovoljno vremena da to riješe“, kazala je Varoš.

Naglasila je da je ranija ponuda ministra obrazovanja RS Gorana Mutabdžije da se bosanski jezik izučava kao dio fakultativne nastave za roditelje i njihovu djecu neprihvatljiva.

Podsjećamo da su bošnjački učenici preko svog pravnog zastupnika pred Osnovnim sudom u Kotor Varoši pokrenuli sudski spor pozivajući se da im je uskraćivanjem prava na nastavu iz nacionalnih predmeta ugrorženo temeljno pravo na obrazovanje pod jednakim uvjetima, čime se nad njima vrši nacionalna diskriminacija.

Pozivajući se na zastaru  roka za podnošenja tužbe shodno odredbama Zakona o zabrani diskriminacije 2. jula  ove godine Sud je donio odluku kojom je njihova tužba odbijena, ali je u rješenju naveo da su “maloljetni tužitelji dokazali da su u pogledu prava iz Privremenog sporazuma stavljeni u nepovoljan položaj, te da su različito tretirani u odnosu na druge učenike u RS-u i BiH. Također, navodi se da su ispunjeni uslovi za uvođenje nacionalne grupe predmeta u školu u Vrbanjcima, a kako ista nije uvedena, da su djeca diskriminirana, da im je povrijeđeno pravo na jednako postupanje, odnosno da u ovoj školi postoji diskriminacija bošnjačke djece.”

“Privremenim sporazumom o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika od 05.03.2002. godine, kojeg su potpisali ministri obrazovanja RS i FBiH, usaglašena i dogovorena mogućnost da roditelji djece u pogledu izučavanja nacionalne grupe predmeta biraju između entitetskog ili kantonalnog nastavnog plana i programa. Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjca su u toku 2012/2013 godine podnijeli zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta, ali njihov zahtjev nije riješen jer grupa predmeta nije uvedena u tu školu”, navodi se u presudi.

Upravo samo obrazloženje ove sudske odluke, dodala je Varoš, dokaz je da su naši zahtjevi opravdani.

“Mi smo se žalili na presudu Okružnom sudu u Banjoj Luci i sve dok naša djeca ne budu imala ista prava na obrazovanje kao i učenici srpske nacionalnosti mi ćemo ostati kod svoje odluke da ih ne šaljemo u školu”, kazala je Varoš.

AA

tačno.net
Autor 18.8.2014. u 13:08