Roku Snežiću zabranjen ulaz u BiH

D.T.
Autor 30.12.2020. u 16:42

Roku Snežiću zabranjen ulaz u BiH

FOTO: Ekapija

Bezbjednonosne službe zabranile su ulazak u Bosnu i Hercegovinu slovenačkom državljaninu Roku Snežiću, jer je procijenjeno da je „prijetnja po nacionalnu i ekonomsku sigurnost zemlje“, saznaje portal CAPITAL.

Odluka o zabrani, ove sedmice, proslijeđena je Graničnoj policiji BiH.

Kao jedan od razloga za zabranu je i otvaranje fiktivnih firmi na području Banjaluke, a u kojima je Snežić po sopstvenom priznanju učestvovao, a o čemu je portal CAPITAL detaljno pisao u tekstu “Srpska postala offshore destinacija – Slovenci u Banjaluci otvorili 200 fantomskih firmi”.

Tada smo otkrili da su Slovenci u posljednje dvije godine otvorpreduzeća na koja su preusmjerili svoje poslovanje, a sve u cilju kako bi izbjegli plaćajne visokih poreza u svojoj zemlji.

Kao jedan od protagonista te ideje je bio uprvo Snežić, koji je od početka tvrdio kako u svemu nema ništa nezakonito te da je riječ o “poreskoj optimizaciji”, odnosno uštedi novca kroz zakonske okvire. Kako nam je ranije otkrio, on je posredovao u osnivanju brojnih preduzeća, što čine i brojne druge firme koje su se za to specijalizovale.

Međutim, očigledno da bezbjednosne službe u zemlji na to ne gledaju blagonaklono, a kako saznajemo i nadležni istražni organi u Srpskoj vode istragu kako bi se utvrdila njegova uloga u svemu, ali i utvrdilo da li u poslovanju tih preduzeća ima nezakonitosti.

capital.ba

D.T.
Autor 30.12.2020. u 16:42