Sistem javnih bicikala i u Banjaluci

CZZS
Autor 1.4.2018. u 14:53

Sistem javnih bicikala i u Banjaluci

Banja Luka je u petak 30.3. stavila u funkciju novu biciklističku infrastrukturu, Bike – sharing sistem, iliti sistem javnih bicikala pod nazivom BL bike. Gradska uprava Banja Luka je za početak finansirala ukupno četiri terminala na različitim lokacijama u gradu sa ukupno 30 bicikala, koji bi trebali, prije svega, da budu zamijene korištenje motornih vozila za putovanja u užoj gradskoj jezgri, a potom kao ponuda za sve turiste koji žele da upoznaju grad sa bicikla.

„Centar za životnu sredinu je kraje 2016. godine započeo ovu inicijativu prema Gradskoj upravi, gdje smo im predstavili ovu vrstu sistema i šta ulaganje u ovaj sistem donosi našem gradu kada je u pitanju smanjivanje motornog saobraćaja. U 2017. godini smo imali nekoliko sastanaka gdje smo govorili o tome koje su potrebe grada i koje bi to lokacije trebalo pokriti. Nakon što smo upoznali predstavnike Grada sa time koje sve kompanije djeluju na ovom prostoru, te nakon raspisanog tendera, odlučili su se za nextbike sistem javnih bicikala. Smatramo da je Grad odabrao jednu od najboljih kompanija na ovim prostorima, koje pokrivaju ukupno 150 gradova.“ – istakao je Tihomir Dakić.

Ovo je treći grad u Bosni i Hercegovini koji je uveo ovaj sistem, te pored Sarajeva i Tuzle, Banja Luka je prvi grad u Republici Srpskoj. Predstavnici Gradske uprave su najavili da će proširiti ovaj sistem sa još dvije lokacije koje bi trebale da ojačaju čitav sistem.

„Iako uvođenje ovog sistema, možda ne izgleda kao jedan od najbitnijih prioriteta, ono je ipak potencijalna prekretnica za Gradsku upravu, koja će morati ne samo proaktivno voditi ovaj sistem i biti na usluzi svim korisnicima, već će morati pažljivo i vrlo brzo da planira razvoj biciklističke infrastrukture. Pored revitalizacije postojeće infrastrukture te spajanje u mrežu koja se treba nastaviti razvijati, jednu od inicijativa koju smo hitno poslali jeste i povezivanje čitavog istočnog tranzita sa biciklističkim stazama/trakama. Već u narednom periodu očekujemo niz radnih sastanaka gdje ćemo prenijeti sve one potrebe biciklista u našem gradu, te pojasniti da se biciklistički saobraćaj, pored pješačkog, mora integrisati u postojeću infrastrukturu te ustupiti prednost pogotovo kada je u pitanju urbana zona grada. Uskoro bi trebala da bude prošlost misao o tome da ćete auto parkirati kod samog ulaza u kafić ili neku od institucija. Ovo je posljednji trenutak za Banju Luku da konačno krene da mijenja odnos prema saobraćaju i da se pješački, biciklistički pa i javni transport stavi ispred onoga individualnog. Ove godine očekujemo da će se ulagati i u parkinge za bicikle s obzirom da smo Gradu dostavili potrebu za lokacije gdje se trebaju postaviti kao i tehničko pojašnjenje vrste parkinga za bicikle.“ – dodao je Tihomir.

Otvaranju nextbike sistema u Banjaluci su prisustvovali Ahmed Ćerimović – direktor Nextbike projekta za BiH, Krešimir Dvorski – direktor Sistema javnih bicikala iz Hrvatske i Sebastijan Slebuh – menadžer kompanije Nextbike iz Lajpciga.

Kako se registrovati i koristiti ovaj sistem, pogledajte OVDJE.

CZZS
Autor 1.4.2018. u 14:53