Slučaj „Euro Lab“ podstakao UIO da mijenja zakon

Svjetlana Šurlan
Autor/ica 22.9.2020. u 10:32

Slučaj „Euro Lab“ podstakao UIO da mijenja zakon

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH izradila je prednacrt izmjena Zakona o akcizama u BiH kojim se ukida plaćanje akciza na alkohol koji se uvozi kao repromaterijal za proizvodnju.

Iz UIO su naveli da je razlog za izmjenu zakona nestašica dezinfekcionih sredstava na tržištu zbog pandemije virusa korona, zbog čega dio proizvođača iz BiH koristi biocide i druge sirovine za proizvodnju dezinfekcionih sredstava.

„Kako je Evropska unija zabranila prodaju takvih sirovina, otežano je poslovanje naših preduzeća. Građani su dovedeni u situaciju da u kritičnom periodu ne mogu nabaviti dezinfekciona sredstva u potrebnoj količini i po prihvatljivim cijenama, dok su istovremeno na snazi stroge zdravstvene preporuke za pojačanu dezinfekciju“, istakli su u UIO.

Dodali su da je trenutno na tržištu EU jedino moguća kupovina alkohola, te da je određenu količinu alkohola moguće nabaviti i na domaćem tržištu.

„Izmjenom zakona želi se olakšati poslovanje privrednim subjektima, a građanima omogućiti lakše pridržavanje preporučenih zdravstvenih mjera, tako što se na uvoz i isporuku alkohola koji će se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za dezinfekciju ne plaća akciza“, naglasili su u UIO.

To će, kako tvrde, poboljšati i likvidnost uvoznika i proizvođača alkohola za svrhe proizvodnje lijekova i/ili u medicinske svrhe, kao i etil alkohola koji se koristi kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za čišćenje i pranje, kozmetičkih proizvoda i ostalih proizvoda na koje se ne plaća akciza.

„Izuzeće od plaćanja akcize ovim konceptom ostvaruje se direktno (neplaćanjem), za razliku od odloženog izuzeća koje se sada ostvaruje plaćanjem akcize na alkohol uz mogućnost povrata sredstava u propisanom roku. To bi se u konačnici trebalo reflektovati i na poboljšanje uslova nabavke ovih sredstava od strane krajnjih korisnika“, rekli su u UIO.

Online konsultacije o prednacrtu izmjene Zakona o akcizama sprovodiće se do 18. oktobra.

Portal CAPITAL objavio je kako firme koje koriste alkohol kao repromaterijal za proizvodnju imaju probleme jer moraju da plate akcizu.

Tako se zbog nepreciznih zakona o akcizama i carinskoj tarifi BiH, dvostrukih aršina UIO, neusaglašenih propisa i nerada vlasti, kompanija „Euro Lab“ tri godine bori s vjetrenjačama. To je rezultiralo milionskom štetom, podnošenjem tužbi te dovođenjem u pitanje opstanak više od 50 radnih mjesta.

U međuvremenu su morali da obustave proizvodnju i otpuste 23 radnika, a nakon objave da su radnici završili na birou, ministar finansija RS Zora Vidović je na sjednici Upravnog odbora UIO krajem avgusta tražila da se pokrene izmjena Zakona o akcizama.

Podsjećamo, „Euro Labu“ na uvezenu tečnost za pranje vjetrobranskog stakla, UIO je obračunala akcizu kao za alkoholna pića i naknadno utvrdila dug od preko četiri miliona KM. Iako „Euro Lab“ ima pravo na povrat akcize, UIO im je blokirala račune čime je zaustavljena proizvodnja.

I sama UIO priznala je grešku i račune odblokirala nakon dva mjeseca. O sporu „Euro Laba“ i UIO čeka se odluka Suda BiH.

capital.ba

Svjetlana Šurlan
Autor/ica 22.9.2020. u 10:32