SVE ĆE TO RAK BLAGOSLOVITI

tačno.net
Autor 15.2.2015. u 21:27

SVE ĆE TO RAK BLAGOSLOVITI

Ono što radi RTRS nije novinarstvo, niti javni servis, nego brutalna propaganda. Ignoriranjem takvog djelovanja, Regulatorna agencija za komunikacije postaje saučesnik neprofesionalnog, neobjektivnog i, sve češće, šovinističkog djelovanja Javnog radio-televizijskog servisa RS-a

Piše: Gordana Katana, analiziraj.ba

Kada stvarnost u kojoj živimo ne bi bila toliko sumorna, kao dobar vic moglo bi se prepričati žestoko reagovanje RTRS-a na odbijanje lidera SDS-a Mladena Bosića da bude gost u jednoj njihovoj političkoj emisiji. Naime, na poziv RTRS-a, Bosić je odgovorio javnim saopštenjem. I poručio da gost RTRS-a neće biti sve dok ta medijska kuća ne bude ono što bi morala biti: javni servis svih građana.

Uvrijeđenost, iznenađenost, zgranutost. Tako se u najkraćem može opisati reagovanje kolegija RTRS-a na Bosićev istup. “Na osnovu Zakona o RTRS-u i Statuta naše kuće, obaveza Javnog servisa je da objavljuje stavove kako vladajućih političkih subjekata, tako i opozicije, a svaku žalbu na izvještavanje stranke, pojedinci mogu uputiti Regulatornoj agenciji za komunikacije. Do sada RTRS nikada nije opomenuta ili kažnjena po ovom osnovu”, navedeno je u saopštenju za javnost kolegija Javnog radio-televizijskog servisa RS-a.

Cinizam i bezobrazluk najrječitije oslikavaju reakciju RTRS-a. Jer Mladen Bosić nije rekao ništa novo, niti je on prvi opozicioni političar u Republici Srpskoj koji je u posljednjih devet godina javno iznio svoj stav o uređivačkoj politici RTRS-a. Odnosno, istinu nazvao istinom. Opozicija je u javnom servisu samo demokratski dekor, čiji se stavovi vade iz konteksta, emituju nakon rigorozne kućne i partijske cenzure, u krajnje ograničenom obimu. Opozicija je u javnom servisu istovremeno i meta stalnih napada, malicioznih komentara, diskreditacije, a sve zarad afirmacije vlasti čiji je RTRS i slugan i glasnogovornik. RTRS svoja vrata odavno je zatvorio i za sve one pojedince i organizacije koji “nisu na liniji” vlasti. I koji se usude da je javno kritikuju i ukazuju na brojne devijacije ovdašnje svakodnevnice. Stoga ni odluka poslanika SDS-a i Narodnog demokratskog pokreta da slijede primjer Bosića nije iznenađenje.

Jedino u čemu je u spomenutom saopštenju RTRS u pravu jeste činjenica da zbog svoje uređivačke politike, posebno one u dijelu informativnog programa, nikada nije opomenut niti sankcionisan od strane Regulatorne agencije za komunikacije. To onda otvara i pitanje čemu, osim da se brine o dodjeli frekvencija, RAK u BiH služi? Njihovi navodi da na kršenje kodeksa profesionalnog i objektivnog izvještavanja ne djeluju po službenoj dužnosti, nego tek po tužbama građana ili institucija, ni u kom ih slučaju ne amnestiraju od odgovornosti. Pa tako svojim nečinjenjem postaju saučesnici neprofesionalnog, neobjektivnog i, sve češće, šovinističkog djelovanja Javnog radio-televizijskog servisa RS-a.

Kolateralna šteta svega toga su građani. Svi građani Republike Srpske. Koji plaćaju RTV taksu. Koja je, zapravo, taksa za posjedovanje TV ili radio-prijemnika. Samo što se novac od nje slijeva u budžet RTRS-a. Da je bh. društvo zasnovano na pravu, o ovim stvarima ne bismo ni pisali. Ali, nažalost, nije. I dok se stanje ne promijeni, RTRS će moći da bez ikakve odgovornosti manipulira i iskrivljuje sliku stvarnosti.

tačno.net
Autor 15.2.2015. u 21:27