Svjedoci: Muslimani i Hrvati odlazili dobrovoljno

tačno.net
Autor 5.12.2013. u 12:22

HAG – Svjedoci odbrane Marko Adamović i Mikan Davidović negirali su danas na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su 1992. godine srpske vlasti protjerivale muslimane i Hrvate iz opština Ključ i Sanski Most.

Adamović i Davidović su posvjedočili da su muslimani i Hrvati odlazili dobrovoljno zbog straha od rata i otežanih životnih uslova.

“Svako je mogao da odluči da li će otići ili ostati, a Srpska demokratska stranka /SDS/ nikada nije planirala i sprovela etničko čišćenje nesrba”, rekao je Adamović, koji je bio oficir Ključkog bataljona Vojske Republike Srpske.

Tokom unakrsnog ispitivanja tužioca, Adamović je posvjedočio da je do ubistva 77 muslimana u selu Velagići došlo poslije napada muslimanskih ekstremista na kolonu JNA koja se povlačila.

On je rekao da su lokalne vlasti u Ključu odmah uhapsile 12 počinilaca ubistava u Velagićima i predale ih sudu u Banjaluci.

Adamović je potvrdio da pred Sudom BiH 12. decembra očekuje presudu po optužnici za zločine u Ključu, poslije ponovljenog suđenja. Nakon prvog suđenja bio je oslobođen.

Svjedok Mikan Davidović ponovio je u svjedočenju da SDS u Sanskom Mostu nije vodila politiku etničkog čišćenja i progona, ali da je nesrpsko “stanovništvo premješteno zbog rata”.

On je naveo da Karadžić, njegova partija i vlasti nisu sprovodile kampanju širenja straha i etničke mržnje, kako tvrde tužioci.

Karadžić će odbranu nastaviti sutra. Njegov pravni savjetnik Piter Robinson nagovijestio je da bi i sam Karadžić mogao svjedočiti na kraju odbrane, u martu, za šta je ostavljeno 16 radnih časova.

(Vijesti.ba/Srna)

tačno.net
Autor 5.12.2013. u 12:22