Traže se lovci na lisice

Edin Osmančević
Autor 27.10.2020. u 09:10

Traže se lovci na lisice

Foto: Mustafa Ozturk – Anadolu Agency

Ništa novo neću reći, ako konstatujem već poznatu činjenicu po kojoj je Bosna i Hercegovina država u raljama i okovima ratnih i poratnih profitera. Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, je nedavno u svom obraćanju, u okviru skupa organizovanog pod pokroviteljstvom Američke ambasade, izjavio da je “tražiti od bh. političara da se pobrinu za korupciju gotovo isto kao tražiti od lisica da čuvaju kokoši”.

Pa dobro jutro, gospodine Palmer!

Nije nikad kasno da se progleda strasno i jasno. Niste Vi ništa pogriješili! Naprotiv, dali ste pravu dijagnozu države u kojoj vladaju podmukle, dovitljive i lukave lisice. Međutim, ono što Vi tek sada, izgleda, shvaćate je da su lisice, s vremenom, od BiH napravile ogroman lisičnjak u kome lovaca na divlje zvijeri nema ni za lijeka. Toliko su se nakotile i odomaćile da se osjećaju sigurnim u zaposjednutim i veleljepnim dvorcima i vilama, voze se u najnovijim limuzinama, helikopterima i avionima. Prkose nam a ne pada im ni na pamet da se vrate u svoje brloge kojem prirodno  pripadaju. A i kokoši su očerupane. Sve ih je manje jer su delikates na lisičjem meniju.

Taj osjećaj nemoći tišti građane Bosne i Hercegovine već decenijama, gospodine Palmer. Politika je ovdje instrument javne korupcije na koji kriminalogni političari polažu “legalno” pravo za sopstveno bogaćenje njih i njihovih porodica jer kako to vole reći “sve je po zakonu”.

Nisu “lisice” nimalo naivne gospodine Palmer. Čule su one i vaš vapaj kako nas, bh. građane prozivate da političare “držimo odgovornim snagom našeg glasa”. Evo, kako se 15 novembar dan lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini približava one rade misteriozno, najviše pod okriljem noći i vela tajni. Registruju fiktivne glasače iz dijaspore u Srbiji i Hrvatskoj. Autobusima prevoze svoje glasače, inače građane Republike Srbije pred Skupštinu općine Srebrenica kako bi im preko noći izvadili lične karte. Jer vlast je slast i niko nije lud da dvorac mijenja brlogom!

Zato gospodine Palmer, vaša izjava bila bi daleko djelotvornija da ste javno pozvali koruptivne “lisice” sa zahtjevom upućenim američkoj administraciji da ih stave na crnu listu, raspišu konkurs za lovcima, otvore sezonu lova, sankcinišu i vrate u staništa kojima prirodno pripadaju. Prije nego što svoje bjesnilo ne prenesu na druge.

Znamo mi da za lov na “lisice” treba puno strpljenja ali što jest jest i ovaj bosanski sabur nije do neba. Prevrtljive su one, ne plaše se ni vode, znaju da brzo plivaju, a bogami, da se popnu i na drveće ako zatreba. A kako se u ovo predizborno vrijeme približava hladnoća i zima, njihovi laveži i kreštanja bivaju sve učestaliji, kao da ih neki strah spopada. Valjda, zbog bojazni od brloga?

A lovaca, opet nigdje na vidiku. Kao da su u zemlju propali. Pa zar oni ne bi trebali da tamane lisice kako bi se sačuvao prirodni ljudski habitus, gospodine Palmer? Jer njihovo bjesnilo je zarazno, baš kao i današnja corona!

Edin Osmančević
Autor 27.10.2020. u 09:10