TRIAL International strogo osuđuje najavljeni skup Ravnogorskog pokreta u Višegradu

tačno.net
Autor 10.3.2020. u 12:49

TRIAL International strogo osuđuje najavljeni skup Ravnogorskog pokreta u Višegradu

TRIAL International ured u Bosni i Hercegovini apeluje nadležnim institucijama da zabrane okupljanje Ravnogorskog pokreta koje je najavljeno za 13. mart ove godine u Višegradu. Ravnogorski pokret, uz veličanje Draže Mihajlovića i simbola progona i masovnih ubistava u Drugom svjetskom ratu, javno raspiruje mržnju i izaziva strah kod građana, posebno povratnika.

Posebno je problematično što se ovaj skup održava u Višegradu, gradu u kojem su počinjeni neki od najstrašnijih ratnih zločina u posljednjem ratu koji uključuju masovna ubistva, silovanja, spaljivanja i mučenja civila. Ovakvim okupljanjima se preživjelim bude užasna sjećanja iz rata devedesetih godina u Bosni i Hercegovini.

“Rad ovakvih udruženja i održavanje ovakvih skupova ne samo da ne doprinosi procesu suočavanja s prošlošću i udaljava bosanskohercegovačko društvo od procesa pomirenja već “njeguje” fašističke ideologije i time potiče promoviranje nacionalne i vjerske mržnje, te kreira atmosferu razdora i netrpeljivosti. Krivični zakon BiH nudi mogućnost za kažnjivost ovakvih radnji, ali reakcija od strane pravosudnih institucija, kojom bi se poduzele radnje za eventualno procesuiranje organizatora ovakvih događaja i u konačnici zabrana rada ovakvim udruženjima, izostaje”, kazala je Lamija Tiro, pravna savjetnica organizacije TRIAL International u BiH.

Ovakvo upisivanje ratnih zločina i zločinaca u javni prostor dio je većeg problema negiranja, minimiziranja, odobravanja i opravdavanja ratnih zločina, koji je prikazan u publikaciji “Nazivanje ratnih zločina pravim imenom”, organizacija TRIAL International i foruma ZFD.

“Negiranja ili minimiziranja su vidljiva na različitim mjestima političkog djelovanja i kao posljedica toga utisnuti su na mnogim mjestima svakodnevnog života u podijeljenim zajednicama: mural Ratku Mladiću u Nevesinju, naziv studentskog doma na Palama po Radovanu Karadžiću; odlikovanje istog, rehabilitacija zločina, isticanje fotografija osuđenih ratnih zločinaca na javnim skupovima, osnivanje udruženja i organizacija koje nose imena ratnih zločinaca, postojanje i legalno djelovanje fašističkih organizacija, okupljanja podrške osuđenim zločincima ali i vrlo direktno negiranje zločina”, kazala je Lejla Gačanica, pravna ekspertica.

Pozivamo lokalne, entitetske i državnu vlast na sprječavanje okupljanje Ravnogorskog pokreta, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da ubrza proces poduzimanja adekvatnih mjera koji je pokrenut krivičnim prijavama za isto okupljanje prošle godine.

Podsjećamo, prošle godine u martu Kantonalno ministarstvo pravde iz Sarajeva podnijelo je zahtjev lokalnim sudovima u Republici Srpskoj (Banja Luka, Doboj, Bijeljina, Sokolac i Trebinje) da se zabrani rad 16 udruženja koja u svom nazivu imaju riječi “ravnogorski pokret” ili “četnički pokret”. Godinu dana kasnije, značajnih pomaka kada je riječ o ovom problemu nije bilo. Sudovi u Doboju i Sokocu odbili su zahtjev, dok ga tri suda u Republici Srpskoj i dalje razmatraju, prenosi BIRN BiH.

tačno.net
Autor 10.3.2020. u 12:49