U POZADINI ODLUKE O RASPODJELI 648 MILIONA MMF-a: Srušen Čovićev plan

Danica VULIĆ
Autor 3.6.2020. u 14:22

U POZADINI ODLUKE O RASPODJELI 648 MILIONA MMF-a: Srušen Čovićev plan

Na jučerašnjoj sjednici Vijeće ministara konačno donijelo odluku o raspodijeli oko 648 miliona maraka kredita MMF te je tako stavljena tačka na agoniju raspolaganja novcem, čime smo sebe i našu djecu dodatno zadužili kod međunarodne zajednice.

Piše: Danica VULIĆ- InfoRadar

Od početka pandemije na udaru gotovo svih političkih partija, prevashodno SNSD-a i HDZ-a, našla se Centralna banka (CB) BiH, kao već tri decenije jedina nezavisna institucija koja, u skladu s vlastitom misijom, dobro radi svoj posao. Suštinski, konvertibilna marka je stabilna, inflacije nemamo.

Politički pritisci na ovu instituciju vrhunac su dosegli posljednjih dana zbog poznatog razloga – “zarobljenih sredstava” MMF kredita, koja su bila deponovana u CBBiH. Guverneru je priječeno tužbama i optuživan je za samovolju, iako je jasno da Vijeće ministara potpisuje dokument koji omogućava CBBiH da novac rasporedi na podračune.

BEVANDINE OPSTRUKCIJE

Tako je, ipak, na jučerašnjoj sjednici Vijeće ministara konačno donijelo odluku o raspodijeli oko 648 miliona maraka kredita MMF te je tako stavljena tačka na agoniju raspolaganja novcem, čime smo sebe i našu djecu dodatno zadužili kod međunarodne zajednice.

Foto: Vijeće ministara BiH

Podsjećamo, više od mjesec ova sredstva stajala su neiskorištena na računima CBBiH – jer nije bilo političkog dogovora. Iako su prethodno zajedno potpisali Memorandum o razumijevanju i Pismo namjere sa predstavnicima MMF-a, iz Vijeća ministara nije “spuštena” odluka prema CBBiH, kao fiskalnom agentu države, da rasporedi novac na podračune Federacije BiH, Republike Srpske, te Disktrikta Brčko.

Puni mjesec trajala su međusobna optuživanja. Iz RS-a su prijetili tužbama prema CBBiH, HDZ-ov ministar finanisija i trezora Vjekoslav Bevanda optuživo je bošnjačke ministre u Vijeću ministara, no suštinski je sredstva “zarobljenim” držao upravo Bevanda zbog jasnog plana i namjene da se u cijelu priču uvedu i kantoni koji bi dobili sredstva, ali ne bi imali obavezu vraćanja.

“Želim obavijestiti javnost da je Republici Srpskoj već stigla na naplatu prva rata kamata na osnovu odobrenog kredita a ta sredstva još nismo dobili. Zato će Vlada već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Centralne banke koji usporava realizaciju”, najavio je Milorad Dodik pred novinarima prije nekoliko dana.

Foto: Dodiku u više navrata pokušao da “zagrabi” iz CBBiH

Dodiku je, inače, CBBiH omiljena tema čim ponestane para u manjem bh. entitetu. Od početka pandemije u više navrata je pozivao na otpuštanje dijela obaveznih rezervi koje komercijalne banke drže kod CBBiH, iako za tim nije bilo potrebe.

I ne samo to, imao je ideje o štampanju novca, kupovini entitetskih obveznica i ostale instrumente koji vode u brzu ali i sigurnu propast, a što oblik monetarne politike (valutni odbor) koju vodi BiH svakako ne može da podrži.

Spor o raspodjeli sredstava MMF-a, suglasni su analitičari, odraz je dugogodišnjih politika vladajućih stranaka u BiH i njihovih stavova u vezi s administrativnim uređenjem države, prvenstveno entiteta Federacije BiH.

Suština je, naime, hoće li u odluci o raspodjeli sredstava kao njihovi korisnici biti navedeni i svi kantoni u Federaciji, uz dva entiteta i Distrikt Brčko, što dosad nije bio slučaj.

Upravo ovu ideju su predstavnici HDZ-a na sjednici Vijeća ministara proturili kao “obavezujuću odluku” o raspodjeli sredstava kredita, koju bi dostavili CBBiH. Prethodna zaduženja nisu imali ovu klauzulu, ali kako je izglasalo Vijeće ministara i objavljena je u Službenom listu – postala je obaveznom.

KANTONI NEMAJU MEĐUNARODNI SUBJEKTIVITET

Ovaj problem proizilazi iz političke borbe za preuređenje države na kojem HDZ radi već 15 godina. Uvođenjem u igru kantona kao međunarodnih subjekata zapravo bi se legitimizirao treći entitet, dok bi bio nastavljen kontinuitet održavotvorenja kantona koji je započeo mehanizmom koordinacije.

Softić: CBBiH ne prima instrukcije od entiteta, političkih partija, agencija i institucija

S druge strane, guverner CBBiH Senad Softić upućivao je na zakone i procedure.

“Centralna banka je neovisna. Centralna banka poštovat će zakon u kojem piše da ne prima instrukcije od entiteta, političkih partija, agencija i institucija, na to se nećemo obazirat držimo se strogo struke. Ponavljam, Centralna banka ne može biti fiksalni agent kantona, to je stvar Federacije tako je dogovoreno”, izjavio je Softić, odgovarajući na pritiske i prijetnje tužbama da rasporedi novac na podračune.

Međunarodna zajednica je očito prozrela perfidnu političku igru, prevashodno Čovića i HDZ-a, ne ostavljajući prostora da se kalkuliše o procedurama koje su preduvjet “puštanja” novca.

“Ovo je neshvatljivo za građane BiH, ali i međunarodne partnere. Bh. političari trebaju bez odlaganja odblokirati sredstva MMF-a. Rješenje je jednostavno, Vijeće ministara BiH treba donijeti drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja”, navedeno je, između ostalog, u zajedničkom saopštenju Ambasade SAD i Misije EU u BiH kojim su se obratili javnosti i vlastima BiH.

Foto: Čović sve otvorenije radi protiv interesa vlastite države

A “dotjerivanja” se upravo odnose na uvođenje kantona u priču o međunarodnom zaduživanju. Oni bi time postali subjekti u međunarodnim pregovorima, ali ujedno ne bi imali odgovornost vraćanja iznosa zaduženja koji im je dodijeljen.

Kredit vraća Federacija. Također, tim modelom bi bili oštećeni građani dijela kantona u Federaciji BiH, a nagrađeni oni koji su manje naseljeni, kao dio ukupne priče i pokušaja daljnjeg održavotvorenja kantona kojim suvereno vladaju Čović HDZ, što je njihov strateški politički cilj.

Danica VULIĆ
Autor 3.6.2020. u 14:22