Učenici iz Sanskog Mosta odlaze na Svjetsku olimpijadu dizajna i inovacija u Turskoj

tačno.net
Autor 26.4.2014. u 08:43

Učenici iz Sanskog Mosta odlaze na Svjetsku olimpijadu dizajna i inovacija u Turskoj

Izložba inovacija i stvaralaštva “Inost mladih 2014.” – mnogo ideja i premala podrška društva

Svoju kreativnost i inovativnost učenici osnovne Škole Fajtovci iz Sanskog Mosta u maju će predstaviti na Svjetskoj olimpijade dizajna i inovacija koja će se održati u Turskoj.

Sama činjenica da su se plasirali među pedeset ekipa iz cijeloga svijeta koje nude inovacije u oblasti informatike i robotike dokaz je da u BiH, jednako kao i u regionu, postoji veliki broj onih koji su spremni da primjenjena naučna saznanja pomjere korak dalje.

Sve to su pokazali i dokazali i na izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost Mladih 2014”, koja je ove nedjelje održana u Banjoj Luci. Ova 16. po redu regionalna izložba posvećena je zajedničkim naporima cijelog svijeta za globalno  očuvanja planete Zemlje  i 160. godišnjici rođenja Mihajla Pupina.

Adnan Kuburić, učenik 5. razreda osnovne škole Fajtovci iz Sanskog Mosta na izložbi je predstavio svoje rješenje daljinskog upravljanja semaforima, čiji se rad upravlja i kontroliše  pomoću računara.

“Sve to stvorio sam u okviru naše školske sekcije”, skromno kaže Adnan, koji je najrječitiji kada treba objasniti tehničke aspekte svog rada.

Enis Katlak, Adnanov nastavnik i mentor, koji u toj školi vodi već četvrtu generaciju programsko robotičke sekcije kaže da je zadovoljan zainteresovanošću mladih za informatiku i robotiku.

Ono što jeste problem, ističe Katlak, nedostatak je adekvatne podrške društva za njihov razvoj. O tome svjedoči najbolje i činjenica  da su  samo zahvaljujući njegovom  entuzijazmu, tri dana dok traje ova izložba, mladi inovatori iz Sanskog Mosta svaki dan putovali iz svog grada u Banju Luku i vraćali se kući.

Svoju kreativnost, osim u oblasti električne energije, informatike i robotike na izložbi u Banjoj Luci, učenici su prikazali i kroz fotografije i frizure, a svakako ono što plijeni jeste visoko izražena svijest o potrebi zaštite okoliša.

Učenici Osnovne škole Svetozar Marković  iz Novog Sada Ilija Zubac i Rade Grba, predstavili su zanimljiv ekološki projekat, mape najvećih zagađivača u Srbiji i kako oni vide način rješavanja ovog problema.

Ilija Zubac govoreći o radu Crna i bijela Srbija, pojašnjava da je mapirao najveće zagađivače životne sredine  u toj državi, upozorio na nekontrolisanu sječu šuma i na činjenicu da biljni svijet  u Srbiji godišnje proizvedu osam miliona tona kiseonika, dok se istovremeno u atmosferu ispusti šest miliona tona ugljendioksida.

Među mladim inovatorima veliki je broj  i oni koji su svoje inovacije dokazali širom svijeta.

Član Asocijacije  inovatora BiH i Saveza inovatora RS Borko Babalj iz Trebinja kaže da se u BiH sve sistemski radi protiv inovatora.

“Samo se još zanesenjaci bave inovacijama. Ja imam 32 zaštićena patenta i na osnovu vlastitog iskustva mogu reći da će zbog izostanka podrške inovatora biti sve manje. Jer ako vas vlastita sredina ne želi razumjeti i poduprijeti u čovjeku se i gasi volja da radi i stvara”, naglašava Babalj.

Ništa bolja situacija kada je u pitanju iskorištavanje novih ideja  nije ni u Srbiji, potvrđuje Borislav Krajčinović inovator iz Beograda.

Da društvo inovatore podržava tek deklarativno, potvrdila je upravo banjalučka izložba. Ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, pojavio se na izložbi, ovlaš pogledao izložene radove i to je bilo to.

 Drugog dana izložbe zbog dugovanja prema Elektroprenosu struja Banjalučkom sajmu  je isključena tako da je izložba nastavljena u tamnim i hladnim halama.

Ovome treba dodati da organizatorima Savezu inovatora RS  i Udruženje inovatora grada Banja Luka, vlasti nisu izmirili ni sredstva koja su im obećali dodijeliti za prošlogodišnji rad.

AA

tačno.net
Autor 26.4.2014. u 08:43