UIO odblokirala račune firme “Euro Lab”

Svjetlana Šurlan
Autor 14.9.2020. u 13:14

UIO odblokirala račune firme “Euro Lab”

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH odblokirala je firmu “Euro Lab” Banjaluka čije je račune držala blokirane dva mjeseca zbog naknadno obračunatog poreza na ime akciza, zbog čega je to preduzeće moralo da otpusti više od 20 radnika i da obustavi proizvodnju, potvrđeno je za portal CAPITAL.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević potvrdio je za CAPITAL da je UIO poslala dopis bankama da odblokiraju račune “Euro Laba”.

“Račun je deblokiran i to je otišlo prema bankama”, kratko je rekao Kovačević.

U firmi “Euro Lab” kažu da još nisu zvanično obaviješteni i da se nadaju da ovaj put nije u pitanju obmana.

“Poučeni ranijim iskustvom ne vjerujemo dok ne vidimo da je račun odblokiran od strane banaka”, rekli su u “Euro Labu”.

Portal CAPITAL objavio je seriju tekstova o problemima s kojima se susreo “Euro Lab”.

CAPITAL je prije više od mjesec dana objavio opširan tekst da se zbog nepreciznih zakona o akcizama i carinskoj tarifi BiH, dvostrukih aršina UIO, neusaglašenih propisa i nerada vlasti kompanija „Euro Lab“ tri godine bori s vjetrenjačama. To je rezultiralo milionskom štetom, podnošenjem tužbi te dovođenjem u pitanje opstanak više od 50 radnih mjesta.

U međuvremenu su morali da obustave proizvodnju i otpuste 23 radnika, a nakon objave da su radnici završili na birou, ministar finansija RS Zora Vidović je na sjednici Upravnog odbora UIO krajem avgusta tražila da se pokrene izmjena Zakona o akcizama.

Dan kasnije saopštila je da su obustavljene sve prinudne naplate UIO prema preduzeću “Euro Lab”, ali to se pokazalo netačnim o čemu smo pisali u tekstu “Obmana Vidovićeve – „Euro Lab“ i dalje pod blokadom UIO”.

Podsjećamo, „Euro Labu“ na uvezenu tečnost za pranje vjetrobranskog stakla, UIO je obračunala akcizu kao za alkoholna pića i naknadno utvrdila dug od preko četiri miliona KM. Iako „Euro Lab“ ima pravo na povrat akcize, UIO im je blokirala račune čime je zaustavljena proizvodnja i doveden u pitanje opstanak radnih mjesta u toj firmi.

I sama UIO priznala je grešku, ali problem se nije rješavao, zbog čega je sve završilo tužbom na Sudu BiH.

capital.ba

Svjetlana Šurlan
Autor 14.9.2020. u 13:14