Veličanstvena pobjeda opozicije: SDA ponižena u Sarajevu, Dodik izgubio Banja Luku

RSE
Autor 16.11.2020. u 08:59

Veličanstvena pobjeda opozicije: SDA ponižena u Sarajevu, Dodik izgubio Banja Luku

Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je predsjednik Bakir Izetbegović, i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, izgubili su vlast u najvećim gradovima u Bosni i Hercegovini- Sarajevu i Banjoj Luci.

“SDA je izgubila tri važne opštine u Kantonu Sarajevo. I to je teško zadržati obzirom da su se svi ujedinili protiv nas”, rekao je Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare u nedjelju navečer, 15. novembra.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik priznao je poraz u Banjoj Luci.

“Nisam sretan i tužan sam što smo izgubili Banju Luku. Igor Radojičić je radio ozbiljno svoj posao. Banja Luka je demokratski birala i mi poštujemo taj izbor. Isto tako mislimo da je to ozbiljna greška grada. Građani Banje Luke su odlučili. Radojičić je jedan od najsposobnijih naših kadrova. Nije mi prijatna činjenica da smo izgubili Banju Luku na tom mjestu”, kazao je Dodik.

U Gradu Banja Luka je pobijedio Draško Stanivuković, kandidat opozicije. On je na konferenciji za novinare izjavio kako će Banjaluka biti grad svih građana.

“Nakon 22 godine u Banjoj Luci je pobijedio čovjek, ovo je najsrećniji dan u modernoj istoriji našeg grada”, istakao je Stanivuković u svom obraćanju javnosti iz glavnog izbornog štaba Partije demoratskog progresa (PDP).

U Bijeljini je pobijedio kandidat Srpske demokratske stranke (SDS) Ljubiša Petrović sa 48,1 posto.

Kada je riječ o kandidatima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, gradonačelnike i načelničke pozicije su prema nezvaničnim rezultatima, zadržali u Širokom Brijegu, Čapljini, Stocu, Grudama, Ravnom, Čitluku, Ljubuškom, Neumu i Posušju.

Iz HDZ-a BiH nisu uspjeli osvojiti načelničku pozicije u Prozor-Rami, gdje je, ponovo, pobijedio Jozo Ivančević, aktuelni načelnik i kandidat HDZ-a 1990.

HDZ BiH je izgubio načelničku poziciju u Tomislavgradu, gdje je pobijedio Ivan Buntić ispred Hrvatskog nacionalnog pomaka i HDZ-a 1990.

RSE

RSE
Autor 16.11.2020. u 08:59