Velika panika građana:Niko nema objašnjenje! Pogledajte kolika se rupa otvorila u zemlji

tačno.net
Autor/ica 15.3.2013. u 09:35

Velika panika građana:Niko nema objašnjenje! Pogledajte kolika se rupa otvorila u zemlji

 

“Od strane Odsjeka za Civilnu zaštitu obaviješteni smo da se tlo urušilo nasred livade i da treba izaći na teren kako bi bilo procijenjeno o čemu se radi te da jama bude označena kako ne bi neko slučajno pao u nju”, priča nam Mirko Vidović, predsjednik Speleološkog društva “Ponir”.

Četiri člana SD “Ponir”, dodaje on, su spremila opremu i izašla na teren  da vide o čemu se radi.

“Jedan od članova se spustio u jamu na dubinu od 20 metara, a poslije slijedi blatnjava kosina i suženje. Prečnik ulaza u dubinu je tri metra”, kaže Vidović.

Prema njegovim riječima, jama je ograđena trakom kako bi bila uočljiva, jer se nalazi na livadi kojom mještani često prolaze pa postoji realna opasnost da neko upadne u nju.

Banjaluka-rupa3

“Još nismo utvrdili da li je to konačna dubina jame, jer je tlo bilo raskvašeno i pokriveno snijegom pa se zbog sigurnosti nismo dugo zadržavali u jami. Kada se vrijeme normalizuje planiramo ponovo izaći na teren da detaljnije pregledamo dno i utvrdimo  da li se jama tu završava”, pojasnio je Vidović.

Prema njegovim riječima, radi se o karstnom terenu i nerijetko se dešavaju ovakve pojave, jer vremenom dolazi do topljenja karbonatnih stijena i formiranja šupljina u unutrašnjosti zemlje.

“Usljed sopstvene težine tla može doći do urušavanja plafona ovakve šupljine, što je ovdje slučaj”, dodao je on.

MJEŠTANI U ČUDU. Mještani se čude čudu što se, kako kažu, zemlja baš tu “otvorila” i smatraju da je to nastalo Božijom voljom.

“Ovo je prvi put da se nešto desi ovakvo u našem mjestu. Ljudi kada su čuli da se stvorila jama nasred livade dolazili su, razgledali i čudili se otkud baš kod njih da se ovakvo nešto desi”, rekao nam je Radenko Vujasin, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ljubačevo, potvrđujući da su speleolozi odmah obilježili mjesto radi bezbjednosti mještana.

Prema njegovim riječima, otvor izgleda kao da je neko isjekao krug zemlje  koji je pao u neku veliku dubinu. Rekao je da nije utvrđeno o čemu se konkretno radi te da se rupa još raširila, ali da neće nagađati šta je dovelo do ovoga, već će čekati da stručnjaci istraže ovu pojavu.

tačno.net
Autor/ica 15.3.2013. u 09:35