Vježbama specijalnih sastava MUP-a RS u okolini Srebrenice Milorad Dodik je otkrio karte

tačno.net
Autor 21.6.2016. u 18:01

Vježbama specijalnih sastava MUP-a RS u okolini Srebrenice Milorad Dodik je otkrio karte

Razmještaj specijalnih sastava MUP-a RS sa kompletnom borbenom opremom i dugim cijevima u okolinu Srebrenice bez najave je očigledna provokacija koja je usmjerena ka izazivanju nereda i neprimjerene reakcije povratnika Bošnjaka. Naime, planirane vježbe specijalnih sastava MUP-a RS u okolini Srebrenice koje nisu najavljene opštinskim vlastima, ne mogu biti rutinskog karaktera, kako se to tvrdi iz službe za odnose sa javnošću ove entitetske agencije za čuvanje zakonitosti.

 

Ovim potezom Milorad Dodik daje do znanja domaćoj i svjetskoj javnosti i međunarodnoj zajednici kakav to scenario u njegovoj režiji možemo očekivati u Bosni i Hercegovini ukoliko se stvari ne budu odvijale u skladu sa njegovim željama. Međunarodna zajednica, a posebno snage EUFOR-a u BiH iz ovog primjera mogu iz prve ruke vidjeti ko i kako u BiH želi zveckanjem oružja i primjenom sile da ostvari svoje političke ciljeve.

 

SDU BiH je javnost upozoravao na naoružavanje MUP-a RS i aktivnosti koje se vode u pravcu legalizacije vojnog naoružanja u okviru lovačkih društava u RS. Nažalost, ni mediji nisu ozbiljno  shvatili našu poruku koju smo tada uputili prema javnosti, a tek se sada vidi koliko smo bili u pravu.  Sasvim je jasno šta je i tada i sada bila intencija Milorada Dodika kod naoružavanja i opremanja policije – planirana provokacija i izazivanje reakcije povratnika Bošnjaka na tobože rutinske aktivnosti, a na koju bi MUP RS odgovorio svim raspoloživim sredstvima.

Dakle, Milorad Dodik ne nenamjerava vlast predati demokratskim putem to je valjda nakon ovoga sasvim jasno, kao što je jasno da je MUP RS u potpunosti instrmentaliziran od strane jednog čovjeka.

 

SDU BiH poziva ministra sigiurnosti BiH Dragana Mektića da reaguje i smiri situaciju prije nego situacija izmakne kontroli i dođe do sukoba, jer u i iz sela Luke specijalna policija MUP-a RS ne pušta nikoga. Iako ne očekujemo da međunarodna zajednica poduzme bilo šta po ovom pitanju, ipak ih pozivamo da, reaguju u skladu sa nadležnostima koje im pripadaju u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma dok još nije kasno.

 

Na kraju, pozivamo povratnike Bošnjake u selu Luke i u opštini Srebrenica da ne nasjedaju na provokacije MUP-a RS i da izbjegnu da daju povod MUP-u RS da upotrijebi silu.

tačno.net
Autor 21.6.2016. u 18:01

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija