Vlada Srpske prodaje avion, početna cijena 1,8 miliona KM

Dejan Tovilović
Autor 3.5.2021. u 20:52

Vlada Srpske prodaje avion, početna cijena 1,8 miliona KM

FOTO: Flickr

Vlada Republike Srpske odlučila je da proda avion „Cesna 525“, godinu i po dana nakon što je kupila novi od 19 miliona maraka, saznaje CAPITAL.

Riječ je o jednom od dva aviona u vlasništvu Republike Srpske koji je od marta prošle do marta ove godine imao 40 letova prema brojnim evropskim destinacijama.

Nakon što je CAPITAL ukazao na korištenje aviona u tekstu „Stotinu letova aviona Srpske u pandemiji – Privatno u Prag, Solun, Beč, Krf, Lugano…“, avion „Cesna 525“ je prizemljen i od tada je imao samo jedan let, a sada je ponuđen i na prodaju.

Photo: Peter Schmitt/PlanePictures.Net

Plan je da se letjelica proda na licitaciji za najmanje 1,86 miliona maraka. Ukoliko se ne proda na prvoj, biće zakazana druga licitacija, a ako se ni na toj ne nađe kupac, avion će biti prodat neposrednom pogodbom.

Prva ponuda ne može biti niža od  najniže početne cijene, a svaka naredna mora biti za najmanje pet odsto viša od prethodne.

„Avion se prodaje u viđenom stanju, po principu viđeno-kupljeno bez mogućnosti naknadnih prigovora“, stoji u uslovima prodaje.

Pravo učešća imaju svi koji uplate kauciju od 50.000 maraka, a  licitacija će se održati 19. maja na Aerodromu Banja Luka.

Podsjećamo, predsjednik Vlade RS Radovan Višković je još u septembru 2019. godine najavio kako će „Cesna“ biti prodata jer je nabavljena nova vrijedna blizu 19 miliona KM.

Međutim, s obzirom na broj letova u vrijeme pandemije, očigledno je da Vladi nije bio dovoljan jedan avion kako bi se zadovoljile potrebe onih koji imaju pravo da lete o trošku Srpske.

Vlada je ranije prodala još jedan avion, a koji je „završio“ u rukama sina direktora Vazduhoplovnog servisa RS Sretena Ilića koji je kupio „Cesnu 500“, koja je od novembra 2020. do marta ove godine imala 20 letova, od toga najviše za Beograd.

Taj avion je nekada bio u vlasništvu Republike Srpske. Kupilo ga je preduzeću „TRB“ iz Bratunca koje ga je zatim  prodalo firmi „Aeroput“ registrovanoj na Gojka Ilića, sina direktora Vazduhoplovnog servisa RS.

capital.ba

Tagovi:
Dejan Tovilović
Autor 3.5.2021. u 20:52