Zarobljeno zdravlje

Edin Osmančević
Autor 24.8.2020. u 09:14

Zarobljeno zdravlje

Foto credit- mahec.net

Reforma zdravstvenog sistema Bosne i Hercegovine je prijeka nužnost bez alternative i u interesu svakog građanina Bosne i Hercegovine. Zato treba podržati prijedlog delegata Socijaldemokratske partije (SDP) u Domu naroda Parlamenta BiH Denisa Bećirovića o formiranju državnog ministarstva zdravstva, kao prvom koraku u formiranju efikasnijeg zdravstvenog sistema BiH.

Coronavirus i bolest Covid-19 ostavio je dubok trag kako na društvo tako i na resurse bh. zdravstvenog sektora. Fokus zdravstva do sada je prije svega bio na obezbjeđivanju kapaciteta intenzivne njege kako bi se spasili životi ljudi. I taj fokus je i danas aktuelan.

Nijedna europska država nije pošteđena posljedica Covida 19 pa tako ni Bosna i Hercegovina. Ono što je čini eksepcionalnom u odnosu na druge države jeste činjenica da bh. zdravstveni sistem djeluje u mnogo težim uslovima i mnogo teže može odgovoriti na današnje izazove kada se zna da je zdravstvo u nadležnosti entiteta i kantona što za posljedicu ima veliku neefikasnost i fragmentiranost sistema. Umjesto jednog državnog ministarstva zdravstva danas postoji 13 skupih i nepovezanih ministarstava. I običnom laiku je više nego jasno da su najveće žrtve takvog sistema oboljeli i oni građani koji trebaju specijalističku njegu pa pomoć moraju tražiti u udaljenim krajevima. U mnogim gradovima i regijama nedostaju ljudski i materijalni resursi kako bi se stanovnicima tih područja omogućila efikasna zdravstvena zaštita. Zdravstvene ustanove nisu u stanju da pruže odgovarajuće medicinske usluge zbog zastarjele tehnologije i nedostatka specijalističkog kadra zbog čega mnogi pacijenti o vlastitom trošku traže pomoć u inostranstvu. Pojedine zdravstvene ustanove posluju u teškim uslovima gomilajući ogromne gubitke a netransparentno finansiranje i korupcija je dodatni problem. Kratko rečeno; paradkos današnjeg zdravstva je u činjenici što u njenom fokusu nije čovjek i njegovo zdravlje već politika u rukama pojedinaca koji imaju privilegije i novac.

Ovakav sistem zdravstvene zaštite drži građane u šah-mat poziciji čineći ih zatvorenicima jednog koruptivnog sistema i birokratskog administrativnog aparata. Ako ste zdravstveno osigurani u Sarajevu a odete u Banjaluku i tamo vas na primjer ujede krpelj dobit ćete pomoć ako platite 20-30 KM iz vlastitog džepa. Za jednog penzionera ili nezaposlenog  je to isuviše veliki luksuz.

Coronapandemija u BiH ne janjava, sa njenim posljedicama ćemo se ubrzo sresti. Osobe ozbiljno pogođene od infekcije Covida-19 će nakon intenzivne njege u velikoj mjeri (prema procjenama stručnjaka 30-80%) trebati rehabilitaciju. Osim plućnog i kardiovaskularnog sistema u znatnoj mjeri su pogođen i nervni sistem čovjeka čiji su glavni simptomi gubitka čula mirisa i okusa, konfuzija, mentalnog umora i slabosti, posttraumatskog sindroma i slično.

Zato rehabilitacija pacijenata sa Covidom-19 mora se što prije staviti na agendu. Osobama čiji su životi spašeni u akutnim slučajevima se mora povratiti životni kvalitet koji su imali prije oboljenja. Ovakav tretman zahtjeva visoko-specijaliziranu rehabilitaciju u kojoj bi trebao biti uključen čitav tim stručnjaka poput fiziotarapeuta, radne medicine, dijetista i slično. Kako pomoći oboljelim kada je više nego jasno da današnji zdravstveni sistem na to ne može odgovoriti?

Sve ove činjenice ukazuju da je reforma zdravstvenog sistema Bosne i Hercegovine prijeka nužnost bez alternative i u interesu svakog građanina Bosne i Hercegovine. Zato treba podržati prijedlog delegata Socijaldemokratske partije (SDP) u Domu naroda Parlamenta BiH Denisa Bećirovića o formiranju državnog ministarstva zdravstva, kao prvom koraku u formiranju efikasnijeg zdravstvenog sistema BiH.

Nekoordiniranje u zdravstvu  i asimetrični način odlučivanja za rezultat je bez dvojbe imao veći broj žrtava među oboljelim od Covid-19. Krajnje je vrijeme da se prestane sa stranačkim političkim prepucavanjima te u fokus stavi život i zdravlje običnog čovjeka.

Edin Osmančević
Autor 24.8.2020. u 09:14